ALOO! BNR! VREŢI CURSUL PRIN ORDONANŢĂ?

de Moise Guran

De acum este clar faptul că Banca Națională a României vrea să le dea politicienilor o lecție. Nu a intervenit deloc zilele acestea pe curs, nu a apărat leul ci l-a lăsat pradă intemperiilor cauzate de schimbarea rapidă și prin ordonanță de urgență a unor instituții. Azi euro a urcat la oficial peste 4,51, dar în piață a ajuns la 4,54 lei pentru un euro. Practic, în acest moment cursul nu mai are frâne.

Personal nu cred că Mugur Isărescu are o simpatie deosebită pentru Traian Băsescu dar mai cred și că actualii lideri aflați în majoritate la guvernare i-au devenit tare nesuferiți. La o adică de ce nu s-ar teme guvernatorul că o ordonanță de urgență ar putea trece BNR în subordinea Monitorului Oficial sau a Avocatului Poporului? De ce n-ar putea stabili Ponta cursul de schimb prin ordonanță de urgență? Isărescu știe ceea ce s-a întâmplat în Ungaria și indiferent care ar fi rațiunile pentru care a lăsat cursul liber acum altceva este important.

După ultimele evenimente BNR trebuie să fi decis să schimbe strategia pe curs. Volatilitatea nu mai poate fi evitată, așa că de acum Isărescu se uită probabil spre o strategie similară Băncii Centrale Poloneze. Asta presupune intervenții în capete de linie, după ce energiile pieței s-au descătușat și fluctuații mari ale cursului, în sus și în jos. De exemplu față de zlotul polonez euro a mers și până la 4,6, a scăzut apoi la 4,1, luna trecută era 4,4, acum este 4,2.

Ceea ce contează este faptul că Isărescu își va calibra intervențiile altfel, poate în așteptarea unor puncte de cotitură. De acum este foarte posibil ca ratingul de țară să fie doborât și atunci chiar va fi mare nevoie de rezerva BNR.