De ce nu a intervenit BNR?

A început aseară, după ce au venit americanii la serviciu (La mulţi ani America, pe orice portavion te-ai afla!) Vreo câţiva traderi mai dibaci de pe Wall Street au aflat că în România este rost de o suspendare a preşedintelui şi au luat rapid poziţii în piaţă. Nu multe. Cât să ridice cursul Euro/Leu de la 4,45 la 4,46. Apoi şi-au văzut de ale lor. Dimineaţă titlurile din România erau toate cu suspendarea. Piaţa s-a deschis peste 4,46, nivelul pe care până acum Banca Centrală l-a tot apărat.

Toată lumea se aştepta să intervină din nou până în prânz ca să ţină cursul la oficial la un nivel care să protejeze economia de turbulenţele politice. S-au fript prea mulţi cu Isărescu iar acum nici nu s-au găsit foarte mulţi să parieze pe creşterea euro. Ba chiar o ştire Mediafax cita unii dealeri care erau gata gata să bage mâna în foc că BNR-ul este în piaţă cu arma la picior.

Nici vorbă! Pe la doisprezece şi jumătate au început să se prindă şi jucătorii de pe piaţa noastră că nu e niciun BNR. Cursul a sărit brusc la peste 4,48. Problema acolo a fost că nu mai era niciun cumpărător. Prea sus! S-a întors la 4,4770 şi de acolo au început toţi să cumpere. De la 4,4750 toată lumea pariază acum pe creşterea euro. Atacul abia începe.

Abia pe la 15, când în piaţă s-a simţit un al doilea val de presiune de creştere este posibil ca o intervenţie (destul de subţire însă) a BNR să fi ţinut cursul pe lor la 4,4750.

Întrebarea tuturor este de ce nu a intervenit BNR mai hotărât? Putea să îl ţină? Eu zic că da. Dar oare trebuia să o facă? De două luni, de când a intrat dihonia în politicieni BNR dă două miliarde pe lună pentru a ţine cursul cât de cât. În ritmul ăsta nu-i ajung rezervele până la toamnă. Şi dacă nu se termină lumea anul acesta, anul viitor ce facem?