De ce nu a intervenit BNR?

A început aseară, după ce au venit americanii la serviciu.

Vreo câțiva traderi mai dibaci de pe Wall Street au aflat că în România este rost de o suspendare a președintelui și au luat rapid poziții în piață. Nu multe. Cât să ridice cursul Euro/Leu de la 4,45 la 4,46. Apoi și-au văzut de ale lor. Dimineață titlurile din România erau toate cu suspendarea. Piața s-a deschis peste 4,46, nivelul pe care până acum Banca Centrală l-a tot apărat.

Toată lumea se aștepta să intervină din nou până în prânz ca să țină cursul la oficial la un nivel care să protejeze economia de turbulențele politice. S-au fript prea mulți cu Isărescu iar acum nici nu s-au găsit foarte mulți să parieze pe creșterea euro. Ba chiar o știre Mediafax cita unii dealeri care erau gata gata să bage mâna în foc că BNR-ul este în piață cu arma la picior.

Nici vorbă! Pe la doisprezece și jumătate au început să se prindă și jucătorii de pe piața noastră că nu e niciun BNR. Cursul a sărit brusc la peste 4,48. Problema acolo a fost că nu mai era niciun cumpărător. Prea sus! S-a întors la 4,4770 și de acolo au început toți să cumpere. De la 4,4750 toată lumea pariază acum pe creșterea euro. Atacul abia începe.

Întrebarea tuturor este de ce nu a intervenit BNR? Dar oare trebuia să o facă? De două luni, de când a intrat dihonia în politicieni BNR dă două miliarde pe lună pentru a ține cursul cât de cât. În ritmul ăsta nu-i ajung rezervele până la toamnă. Și dacă nu se termină lumea anul acesta, anul viitor ce facem?