Incertitudinea politică şi efectele economice

de Moise Guran

De acum este doar o chestiune de timp până când clasa politică îşi va da din nou în petec extrem de grav, aşa că nouă, celorlalţi, nu ne rămâne decât să căscăm ochii mari la efecte. Evenimentele politice de o manieră abruptă fac deliciul speculatorilor pentru că ele crează cadrul perfect pentru atacuri dure, în urma cărora un ciclu economic poate fi rapid reversat. Dacă, de exemplu, în zilele următoare vom asista la un atac speculativ pe cursul de schimb, acesta va fi cel mai mic rău cu putinţă. Democraţia are anumite mecanisme de protecţie care ar trebui să funcţioneze în cazul unor abuzuri de putere. Atunci când aceste mecanisme sunt desfiinţate în decurs de ore, un investitor care a cumpărat de exemplu acţiuni la o fabrică din România îşi pune în mod intempestiv problema vinderii lor şi a ieşirii din piaţă.

Creşterea cursului euro în raport cu leul se transformă astfel într-o frână conjuncturală pentru respectivul investitor. Dacă de exemplu el a venit în România acum un an când euro era 4,2 lei, iar profitul investiţiei sale în acţiunile fabricii româneşti a fost de 15%, la un curs de ieşire de 4,8 lei pentru un euro profitul său devine zero. Ce este mai rău? Să îţi crească pentru un interval de timp cursul sau să ţi se scurgă nişte miliarde din România, lăsându-te cu pagube imense în economie şi cu o creştere rapidă a şomajului?

Să nu înţelegeţi greşit – orice joc politic nu ar trebui să afecteze economia atâta timp cât se face însă după reguli democratice. Situaţia actuală este însă imprevizibilă din punct de vedere politic şi la fel sunt şi efectele ei în economie.