Să fim siguri că am înţeles ce ar urma dacă…

de Moise Guran

Probabil atunci când i-a permis să formeze guvernul, Traian Băsescu i-a lăsat lui Victor Ponta impresia că bate în retragere. Acum este clar faptul că retragerea a  fost una strategică, iar armata PDL i-a lăsat lui Ponta în urmă numeroase mine-capcană. Premierul a călcat pe toate cu foarte multă stângăcie politică, deși ar fi trebuit să se aștepte la o astfel de strategie. Cum ar fi arătat condamnarea lui Adrian Năstase dacă la guvern nu erau chiar colegii săi de partid? Dar scandalul de plagiat al lui Victor Ponta cu un Ponta încă în opoziție? Este că nu avea de unde să îi ceară nimeni demisia?

Desigur nu Băsescu l-a pus pe Grăjdan la Inspecția de stat pentru construcții ca să facă un aranjament cu Năstase, nu Băsescu a dat copy/pasteuri în doctoratul lui Ponta, dar cei de la USL ar fi trebuit să știe că un adversar politic atât de încercat precum Traian Băsescu va face focuri de artificii din orice pocnitori politice ascunse pe sub pătura inamicului. În același timp venirea USL la guvernare i-a scos pe Băsescu și pe partidul său din defensivă. Mai ţineţi minte? Încercau să câştige alegerile explicând că Boc a făcut bine… Acum mai nimeni nu mai este interesat de răzbunarea pe Boc pentru simplul motiv că Boc nu prea mai există ca țintă.

Ei şi acesta este momentul în care Ponta vine la Băsescu precum un guguştiuc la un mârtan care gâjâie păcălitor din gât. Încolțit în tot mai jenantul scandal de plagiat, premierul Ponta a propus un soi de ruletă rusească originală – să demisioneze și Traian Băsescu, să demisioneze și Guvernul, pentru a face alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. Chiar făcută la o șezătoare televizată, o astfel de declarație nu-i vorbă de clacă. Ea vine de la premierul României…

Vă daţi seama unde poate duce jocul ăsta cu demisiile? Băsescu este pokeristul perfect – el nu ridică miza ci îşi face adversarul să o ridice pentru a-i da cu sec. Avea pregătită scrisoarea în care îşi oferea demisia… E aia pe care a rupt-o Ponta ostentativ acum două luni. I-a mai dat-o o dată în seara asta. V-am spus de atunci că Băsescu are chiar un interes să facă alegeri prezidenţiale pentru că ultima lui speranţă este un candidat la prezidenţiale care poate învinge o coaliţie…

Dar să le lăsăm dracului de calcule politice şi, încă o dată… realizăm cu toţii care vor fi efectele economice ale demisie concomitente ale guvernului şi preşedintelui?