Weekend cu ochii pe Grecia

de Moise Guran

În ultima zi lucrătoare de dinaintea alegerilor prin care Grecia se poate sinucide, băncile centrale de pe mapamond au anunţat că luni vor fi toate în linie şi cu arma la picior. Ca să facă ce? Ca să dea bani… În cel mai prost scenariu cu putinţă, duminică seara exit-polurile din Grecia ar putea anunţa victoria extremiştilor greci care au promis că vor să renunţe la acordul cu FMI. După cum s-au aranjat cărţile pe masă pare acum mai probabilă o negociere între autorităţile europene şi oricine o câştiga alegerile din Grecia, sau, cel puţin aşa au lăsat de înţeles mai toţi.

Şi totuşi, această ţară este de facto izolată din punct de vedere financiar şi zici că toţi ceilalţi aşteaptă ca din urnele greceşti să erupă în acest weekend însuşi Adolf Hitler. Ţările europene s-au pregătit pentru eventualitatea de a reintroduce controlul la frontiere. Grecia este în Schengen dar o astfel de măsură ar fi justificată doar în cazul în care Grecia ar cădea din UE. La noi euro a scăzut astăzi până la 4,45, dar a crescut apoi din nou peste 4,46. Acum avem o tendinţă de scădere a cursului, dar probabil cei de la BNR se uită mai mult la capacitatea băncilor de a funcţiona normal chiar dacă unui trader din Londra i se năzare că România este pe hartă cam aproape de Grecia. Ce să mai, România sau Grecia tot aia este şi de aici retrageri de bani sau alte neplăceri.

Oricât au încercat bancherii centrali să liniştească lumea, un lucru este sigur… momentul va fi unul speculat financiar.