Ora de Business: miercuri, 13 iunie 2012

Probabil trebuie să dau o explicaţie vis-a-vis de introducerea la emisiunea de ieri. Am considerat că nu pot să merg autist înainte. Ştirea despre TVR nu o puteam evita. Trebuia dată! Nici să o comentez nu puteam, pentru că aş fi intrat în conflict cu partenerul meu, TVR. Dar cei mai mulţi oameni nu ştiu şi nu fac diferenţa între mine, un contractor privat şi „TVR – RUŞINE NAŢIONALĂ” (de la Turcescu citire). Starea de spirit în TVR este asemănătoarea cu cea a mieilor dintr-un ţarc. Nu behăie nimeni. Toţi încearcă să se orienteze. Se schimbă puterea, şi cei care au funcţii şi cei care vor funcţii se uită atent să vadă pe cine vor pupa. Scandalurile se poartă prin media ca să se audă unde trebuie că suntem revoluţionari, iar prestigiul insitituţiei, atât cât mai este se duce naibii căci, se pare, doar mie îmi pasă de el.

Prestigiul nu este o vorbă în vânt. Pentru un jurnalist credibilitatea, imparţialitatea şi prestigiul sunt cele care îi dau de mâncare. Ora de Business este o emisiune plătită de TVR, dar este plătită din încasări sensibil mai mari decât costurile. Sunt firme importante care au dorit să se asocieze cu acest prestigiu pe contracte care nu depind de audienţă, căci nici prestigiul nu depinde de audienţă. Bineînţeles că avem şi o audienţă bună, avem şi demografice bune (adică structură pe categorii sociale ale audienţei) dar toate astea se vor duce, la un loc cu sponsorii şi banii dacă nu vom şti să ne apărăm prestigiul.

De aici şi ieşirea mea din această emisiune. I-am invitat pe teverişti să nu moară în linişte, să ceară depolitizarea acestei televiziuni, să ceară management performant (de ce nu şi privat?), să ceară orice vor ei, dar să o facă pentru prestigiu şi credibilitate.

Şi nu este vorba numai de Ora de Business. Uitaţi-vă la mai tot ce face Departamentul Emisiunilor Informative şi comparaţi cu ce produs vreţi de la orice televiziune privată. Nu aici se papă banii ăia mulţi din taxa dvs, ci banii se dau pentru a controla acest departament.

MOISE

PS Nu cred în soluţia măririi taxei tv, deşi asta se profilează. Este modalitatea prin care politicul mai poate cumpăra încă o dată un tvr obedient.

PPS Mai cred de asemenea că independenţa unui jurnalist ţine de curajul propriu şi nu depinde de locul de muncă. Poate fi TVR, Antena 3, CNN sau OTV. Omul rămâne om oriunde, din păcate şi viceversa este valabilă.