Jurnalul unui presedinte de sectie comunală

de Moise Guran

Cineva a postat pe biziday.ro acest text, dar softul l-a considerat prea lung şi l-a băgat în spam. După ce l-am citit mi-am dat seama că merită o postare separată. Pare profund şi autentic. Este povestea cuiva care se recomandă preşedintele unei secţii de votare rurale din judeţul Arad. IP-ul omului confirmă faptul că este din Arad. Pare a fi povestea unui funcţionăraş de la ţară, angajat la Primărie şi pus de un primar PDL preşedinte de secţie de votare. Îl public ca atare… Doar paragrafele si boldurile imi apartin.

Cum am ajuns presedinte…

Cum am ajuns presedinte.. de sectie de votare: lucrez intr-o primarie din Arad si in urma cu 2 saptamani, d-l primar mi-a cerut sa accept acest statut pentru ca nu avea suficienti oameni. Era mare diperare, pentru ca avea un singur contracandidat de la USL, sa-i spunem d-l “USL”, iar contactul cu cetatenii l-a facut sa priceapa ca sunt suficiente motive de neliniste, iar starea de nemultumire in comuna este de fapt mult mai mare decat isi inchipuise.

Am acceptat sa fiu presedintele biroului sectiei de votare din localitatea resedinta de comuna, pe considerentul ca pot fi capabil sa raman impartial, pentru a respecta dorinta cetatenilor si fara a deservi interesul nimanui. Pana la urma, in judetul asta a inceput o revolutie, iar astazi oamenii rar mai au curajul sa spuna ce simpatie politica au, fara a risca sa devina “tradatori” inscrisi pe “lista neagra” sau sa-si care injurii si palme.

Am avut in biroul sectiei mele 5 membri, 3 de la pdl si 2 de la usl, plus 2 observatori independenti – dar care il sprijineau frenetic pe candidatul “USL”, plus inca un consilier al partidului acestuia.

Ne-am intalnit sambata, pentru a intra in posesia materialelor necesare votarii. Le-am spus ca eu vreau sa avem alegeri corecte si ca ii rog sa incerce sa formeze un nucleu care sa mentina o balanta echilibrata in luarea deciziilor. In fons, linistea noastra depindea in primul rand de noi. Asa ca sambata am sigilat sectia de votare si am adunat toate materilele electorale pe care partidele politice au “uitat” sa si le adune, masurand cu pasul 500 de metri in ambele directii in jurul sectiei de votare. Stiu, am facut exces de zel, dar orice inechitate ar fi putut degenera in cafteala, o sa vedeti.

ZIUA VOTARII A INEPUT LINISTIT

Ziua de duminica a inceput linistit dar cu multa suspiciune. Pe mine m-au vazut din start ca fiind “omul primarului”, pentru simplul motiv ca sunt angajatul primariei. Insa prin echilibru de care dai dovada, poti schimba o impresie preconceputa si mai ales poti sa eviti ca tensiunile acumulate sa degenereze.

Din start unul dintre membrii comisiei a incercat sa stea langa urnele de vot, pentru a trage cu ochiul sa vada care cu cine votase. I-am oferit un loc pe scaun si a inteles.

Pe la 10 dimineata a aparut o duba cu numere de bulgaria din care au coborat 6 “dulapi”, adusi de contracandidatul “USL”, care s-au oprit in fata sectiei de votare, la intimidare. Deja vedeam lucrurile ca in Caragiale cu ciomegele la usa sectiei de votare dar se pare ca nici domnul candidat/primar PDL nu a stat cu mainile in san – dupa alte 15 minute, a venit si o masina a jandarmeriei cu 5 baieti pe care scria forte frumos “departament antitero” 🙂

Mi-au spus ca sunt la dispozitia mea pana se termina de numarat voturile; mi-au dat o senzatie de confort stiind ca baietii aceia ne vor asigura protectia noua si urnelor de votare. Aveam senzatia pe care probabil a avut-o Aladin cand a descoperit duhul lampii…

Dubita cu numere de Bulgaria s-a retras 50 de metri iar pasagerii ei au devenit foarte discreti pentru tot restul zilei, dar au ramas pe pozitie. Votarea a decurs normal pana la un punct. Primarul ma rugase sa fiu vigilent la tentativele de frauda cu telefonul mobil, insa legislatia nu iti permite sa faci mai mult decat sa il rogi pe votant sa isi lase aparatele pe masa pana iese din cabina. Oricum, nu a fost cazul.

Dupa amiaza s-a dus naibii toata armonia

Dupa amiaza s-a dus naibii toata armonia sateasca.

Mai intai candidatului “USL” a intrat in sectia de votare impreuna cu un alegator, iar la iesirea acestuia din cabina de vot i-a luat buletinul pentru alegerea primarului si i l-a introdus in urna. Am fost foarte aproape sa-l trimit la 500 de metri de sectie pentru tot restul zilei si poate ar fi fost o decizie inteleapta. Si-a cerut scuze, explicandu-mi ca “ala” este un recidivist pe care el il are angajat, la care ii da sa manance si care in urma cu 4 ani a votat cu altcineva. Asta nu il facea sclav, dar nu am inistat caci oricum nu mai aveam ce sa fac.

Dupa o jumatate de ora a venit sa voteze si sotia primarului PDL si, o data cu ea in sectia de votare, a mai aparut o batranica insotita de un tanar din trupa contracandidatului “USL”. A zis ca ea nu poate sa voteze singura, pentru ca nu vede. Ok, zic, alegeti-va o persoana care sa va insoteasca. “Pai, vrea baiatul sa vina cu mine”. “Dar dumneavoastra vreti sa fiti insotita de d-l”? “Pai daca el vrea…”. “Bun, va rog sa votati singura”. “Pai nu vad..”. “Daca nu vedeti, va rog sa alegeti o persoana care sa va insoteasca”. “Pai vreau sa vina baiatul cu mine”. “Ok”. Omul respectiv era pentru prima data cand insotea pe cineva in caina de vot, insa dupa 5 minute mi-a sunat telefonul de 3 ori si fiecare mi-a reprosat ca am permis respectivei sa voteze sub supravegherea unui om de la USL. Deja lucrurile fusesera “nuantate” si riscam sa devin o persoana foarte neascultatoare.. pentru ca echilibru in lumea asta este perceput.. dar o sa revin. In orice caz, am primit si al patrulea telefon pentru a fi felicitat in legatura cu modul corect in care se votase pana la ora 16.

Dupa ora 17.30, a intrat in sectia de votare o persoana necunoscuta si imediat dupa aceea contracandidatul “USL”, care i-a smuls buletinul din mana si a inceput sa tipe la om: cine esti ma tu? Ce ma, tu ai domiciliul aici? Ba baiatule, iesi ma afara ma, duceti-va ma cu shmecheriile voastre de aici”... Intre timp am ajuns langa ei, am cerut cartea de identitate a omului si avea domiciliul permanent in localitate incepand cu … februarie 2012. I-am cerut scuze pentru incident, l-am evacuat pe d-l “USL” si dupa ce a votat omul, am revenit afara la d-l “USL” cu rugamintea sa nu mai faca tensiuni si mai ales sa nu se mai ia de alegatori. I-am cerut sa plece de pe platforma din fata sectiei de votare si el a inceput sa ma ameninte si sa-mi aduca injurii. Candidatul/primar  “PDL” a intrat si el in sectia de votare, s-a asezat frumos la distanta de urne si m-a intrabt daca e vreo problema. I-am raspuns ca e in regula, mai ales ca intre membrii biroului meu era liniste si chiar colaborau asa cum imi dorisem.

Brusc candidatului/primar  “PDL” i-a venit ideea sa-l cheme pe unul din membri comisiei si sa-i ceara sa scoata de pe lista electorala permanenta persoanele care inca nu venisera la vot.

Unul dintre observatori (omul candidatului USL, remember) a sarit la membrul comsiei si a vrut sa confiste lista. Eram la un pas de incaierare in interiorul sectiei. I-am potolit greu, pe observator am fost foarte aproape sa-l evacuez pentru ca isi depasise atributiile, iar lista a ramas in final la aceeasi persoana care lucrase pe ea toata ziua. Stiti cum e?.. poate ca primul chiar isi facuse domiciliul acolo pentru a putea vota, dar nimic nu-mi permitea sa-i interzic asta.

Apoi, sigur ca lista aia puteam sa i-o pun in fata celuilalt coleg si sa lucreze el pe ea, observatorul nu avea nicio atributie sa caste gura, in final voturile se aduna cu harponul, nu cu realizari sau din convingerea alegatorului, tot aici ne invartim in acelasi sens giratoriu de 22 de ani.

INCHIDEREA URNELOR… CALVARUL ABIA INCEPE

La ora 21, intr-o tensiune care ma oboseste si acum, am inchis sectia. Au ramas cei 2 observatori si am permis la cate 2 candidati ai celor doua partide sa ia parte la numaratoare.

Credeam ca se terminase, dar greul abia incepea…

In jurul sectiei erau 2-300 de oameni care asteptau rezultatul intr-o tensiune aproape palpabila. Stiam ca stau sa se incaiere unii cu altii si am decis sa procedez ca la carte.
Am avut 4 urne, insa oamenii au amestecat adesea buletinele de vot si le-au introdus in urne gresit, pentru ca eu am fost singura persoana care s-a mai apropiat de urne si asta numai daca mi s-a cerut ajutorul. Astfel, am avut cel putin 15-20 de buletine de primar in fiecare dintre celelalte 3 urne. Plecand de la aceasta idee, am propus biroului sa incepem numaratoarea cu urna pentru consiliul judetean, urmand ca urna pentru primar sa o deschidem in final, in ideea de a nu mai trai momente de genul “Mihaela dragostea mea!”. Toata lumea a fost de acord, pentru ca scorul era strans, cel putin pe sectia mea, si chiar mi-am dorit sa comunic un rezultat real, in conditiile in care puteam avea 50-60 de buletine de primar in celelalte urne, plus inca 16 la urna mobila.

Colegii de pe celelalte 3 sate s-au grabit sa comunice rezultatele – Candidatul/primar  “PDL” avea un avans de 100 de voturi. Dar la noi votasera oameni cam cat in toate celelalte sectii asa ca stiam ca rezultatul inca se joaca. toti stiau asta.

Tensiunea a atins cote foarte mari dupa ce s-au comunicat rezultatele relative la primar de pe celelalte 3 sectii. Afara au inceput sa huiduie si chiar am avut senzatia la un moment dat ca s-au incaierat. Erau doar jandarmii care loveau cu pulanele in scuturi ca sa-i descurajeze sa intre peste noi in sectie. In nemarginita mea inspiratie, mi-am parcat masina pe platforma din fata sectiei de votare, iar azi are 3 zgaraieturi adanci in plus. Ce mai conteaza, oricum doream sa o revopsesc.

In timp ce numaram buletinele de consilieri judeteni, s-a luat curentul. Am sigilat inapoi urna si am asteptat sa mi se puna in functiune generatorul. Am si acum cosmaruri doar gandindu-ma ce s-ar fi intamplat daca n-as fi avut jandarmii acolo. Probabil ar fi intrat pe intuneric peste noi in sectie.

A revenit curentul dar a picat din nou, apoi iar a venit si tot asa pana la 3 dimineata.

Urmatoarea urna pe care am numarat-o a fost cea de primar. Probabil ca am judecat gresit ca oamenii dupa ce voteaza se duc la casele lor si se bucura de linistea de acolo, probabil ca asa au si facut multi dintre ei, dar taberele, taberele le-am ignorat si ele exista.

Voturile la primar au fost “bara la bara”, la un numar cu mult peste 700 de voturi exprimate a fost o diferenta de 3 voturi intre ei pe sectia mea.

Imaginati-va cum ar fi fost lucrurile daca la fel s-ar fi votat si pe celelalte 3 sectii. Noi cand am decis sa lasam urna de primar ultima, de la acest considerent am plecat. In final, a fost probabil o decizie proasta, pentru ca s-au departajat destul de mult si diferenta de peste 100 de voturi nu s-a recuperat pe sectia mea. A ramas acelasi primar, care la ora 6 dimineata m-a sunat sa ma intrebe ce am facut pe sectia mea, de a obtinut el un rezultat atat de prost. Aveam 26 de ore de cand ma trezisem, ni se oferise o singura masa duminica la ora 12, iar el avea impresia ca eu sunt cel responsabil de rezultatul lui. In final am ajuns acasa la ora 9.30 dupa ce era sa atipesc de 3 ori pe drum.

IN LOC DE CONCLUZII

Tabloul este dezolant pentru mine. Am avut cele mai corecte alegeri la care am participat eu vreodata in orice fel de calitate, iar asta ma face sa fiu foarte mandru.. Si, pe langa cei cativa oameni care au fost in jurul meu, in final toti au inteles asta. Este motivul pentru care ambii candidati sunt foarte dezamagiti de mine, pentru ca fiecare astepta.. nu stiu ce astepta, sa-i fac eu primari, habar n-am.

Eu nu inteleg unele lucruri: unde ne ducem noi ca tara? De ce asa? De ce am uitat atat de repede ceea ce poate chiar nu am reusit niciodata sa invatam – ce inseamna democratia?

Vorbim despre oameni cu idei, despre reorganizare administrativa, decizii economice, vorbim despre libertate, valori in general, dar realitatea ne omoara. Am vazut atat de multa ura, am vazut siretlicuri, sforareli, linguseli, am vazut un tablou departe de modul in care imi doresc sa fie tara mea. Politicul este doar o adunatura de gasti, fara valente de cultura si civilizatie.

Atentie mare la Dan Diaconesu! Gasca lui devine tot mai mare! In fond, oamenii au votat fie negativ, fie din “datorie”, fie in necunostiinta de cauza. La mine la tara, nimeni nu a facut-o din convingere politica.