Mama Omida şi realitatea cursului de schimb

de Moise Guran

Mugur Isărescu a reacţionat în sfârşit, după ce o televiziune de la noi a rotit timp de 24 de ore o pseudo-ştire potrivit căreia la toamnă euro va fi 5 lei. Ştirea respectivă poate fi reală în aceeaşi măsură în care o televiziune poate spune că la toamnă vine sfârşitul lumii. Nu de Crăciun, nu! Sfârşitul lumii pe 23 decembrie 2012 ar avea cât de cât o justificare, fie ea speculativă sau conjuncturală, dar un sfârşit al lumii, aşa, mai pe la toamnă… ei asta este genul de ştire care ori este semnată de mama Omida, ori este un exemplu de neprofesionalism, ori unul de rea-credinţă.

Dacă eu v-aş spune acum de exemplu că un euro la 4,6 aduce bugetului de stat un miliard de euro în plus din sărăcirea tuturor, aţi putea crede de exemplu că BNR ar putea lăsa euro să crească până la 4,6. Ca să facă un interes. Este un argument cu care poate fi susţinută o ipoteză.

Dacă v-aş mai spune că în cazul ieşirii Greciei din zona euro speculatorii ar marca la un curs de 4,7 un profit uriaş din deprecierea leului, dumneavoastră aţi putea crede că 4,7 ar fi deja prea mult pentru acest an şi că Isărescu ar ţine cu dinţii de el ca să nu-i intre tot sistemul bancar în faliment.

Dar acestea sunt opinii argumentate.

Eu mă pot înşela şi la fel şi dumneavoastră cei care vă faceţi o opinie urmărind un argument sau altul.

Însă o ştire care proclamă euro la 5 lei mai pe la toamnă nu poate avea decât efectul de a-i determina pe telespectatorii televiziunii respective să dea buzna la bancă şi să-şi schimbe economiile din lei în euro. Vor face asta doar cei care mai cred că ceea ce se spune la televizor este literă de lege. Nu este! Este doar un model disperat de a face audienţă, un mod iresponsabil de a-i face pe cei mai ignoranţi dintre români să îşi distrugă singuri moneda în care îşi primesc salariul.

Replica lui Isărescu a fost destul de albă – o prognoză cu un euro la 5 lei, suferă. Ca şi cum un euro la 4,4, 4,5 sau 4,6 lei n-ar produce suficient de mult rău celor care îşi primesc salariul în lei dar îşi plătesc facturile în euro.