Cresc impozitele pe locuinţe

de Moise Guran

Modificarea impozitelor pe clădiri era inevitabilă dar abordarea lor în an electoral nu are cum să aducă ceva bun. În momentul de faţă o firmă care deţine un imobil plăteşte un impozit substanţial mai mare decât cetăţeanul care închiriază un imobil unei firme. Guvernul plănuieşte se pare o schimbare a impozitării astfel încât pentru imobilele cu aceeaşi destinaţie să se plătească aceleaşi impozite.

Este o modalitate de a căuta problema pe după copac astfel încât să nu deranjăm prea tare persoanele fizice care la toamnă vin cu ştampila să voteze. Politicienii evită astfel intrarea mai frontal într-o dezbatere de genul ce vrem să impozităm în România firmele sau proprietatea? Munca sau pe cei care trăiesc dintr-o rentă?

Cam trei sferturi dintre comunităţile locale din România sunt pe deficit şi asta în condiţiile în care principala lor sursă de venit o constituie impozitele pe case şi maşini. Şi, dacă la maşini lucrurile au mai fost cât de cât îndreptate, în materia imobilelor suntem departe de un adevăr inevitabil.

Aşa cum vrea acum guvernul să schimbe legislaţia există un mare risc de creştere a evaziunii fiscale. Sunt numeroase firme mici înregistrate pe locuinţa proprietarului. Probabil acelea vor avea cel mai mult de suferit, dar soluţii de evitare a impozitării întotdeauna se găsesc. Creşterea impozitelor pe timp de criză nu aduce niciodată mai mulţi bani la buget, dar politicienii români nu vor învăţa se pare niciodată această lecţie. Trebuie schimbat întreg sistemul de adunare şi de cheltuire a banilor la nivel local înainte de a modifica sistemele de impozitare dar şi pe cele de facilităţi fiscale.

Întrebarea este ce se va întâmpla după alegeri?