E timpul pentru o discuţie matură

de Moise Guran

Dorinţa lui Victor Ponta de a vorbi cu Parlamentul despre o delegare la Consiliul European a fost privită de mai toate mediile de informare din România ca pe un meci băieţesc cu Traian Băsescu şi probabil chiar asta şi este. Însă dincolo de aceste pasiuni politice, noi ca societate şi, mai apoi, Parlamentul ca organ reprezentativ al nostru, trebuie să facem o dezbatere serioasă despre mandatul pe care va trebui să îl aibă reprezentantul nostru acolo, indiferent care va fi numele scris în dreptul României de la masa europenilor.

Nu de alta dar acum Europa este foarte clar divizată în două curente foarte diferite de acţiune iar pe masă sunt în discuţie inclusiv miliardele, cele mai multe pe care România nu a reuşit să le cheltuie şi care ar urma să fie realocate. Anul trecut preşedintele Traian Băsescu a decis că „postul” de austeritate este bun pentru România, l-a susţinut în numele poporului român la Bruxelles iar apoi a adus această decizie a Executivului spre aprobare în România. Dar atunci acest pact era singura variantă aflată în discuţie. De acum nemţii, susţinuţi se pare în continuare şi de România, au rămas cu pactul lor, dar francezii şi cea mai mare parte a ţărilor din sudul Europei au venit cu un alt plan. Unul care forţează creşterea prin rostogolirea datoriilor suverane pe garanţii ale Băncii Centrale Europene.

Direcţiile sunt atât de diferite încât pur şi simplu Traian Băsescu nu poate lua o decizie de unul singur. Este timpul ca politicienii să lase meciurile de puşti şi să facă, dacă vor ei, pro şi contra, dar civilizat, dezbateri publice, dezbateri mature şi argumentate pentru o decizie naţională.

România este una singură şi indiferent de culorile politice ale preşedintelui şi guvernului, una singură trebuie să fie în final şi poziţia Executivului de la Bucureşti. Pur şi simplu nu ne putem să ducem în derizoriu reprezentarea ţării mai ales în condiţiile în care încă nu ne este clar ce poziţie ar trebui să adopte reprezentantul nostru.