Să ne dăm foc la case şi să fugim în munţi!

de Moise Guran

Nu ştiu dacă asta chiar a fost tactica specific românească, aşa cum am învăţat la orele de istorie din generală. N-am înţeles nici atunci şi nu înţeleg nici acum de ce este eroic să-ţi pârjoleşti singur holdele, să-ţi otrăveşti singur fântânile ca să nu o facă turcii sau tătarii. Şi apoi să fugi în codru frate cu românul sau în munţi…

Ei, cam genul acesta de tactică pare acum Isărescu să o aplice pe cursul de schimb. Ne-am împrumutat la FMI, ne-am făcut rezerva dodoloaţă pentru ca la momentul bătăliei să fugim în munţi, trăgând aşa din fuga calului câte o intervenţie înapoi, într-o piaţa care ne umflă cursul.

Noul maxim istoric atins de cursul euro-leu nu merită acest nume pompos pentru că pur şi simplu nu va rămâne în istorie mai mult de câteva zile. Un euro la 4,45 nu mai este impresionant decât pentru cei care au rate de plătit în euro. Jucătorii din piaţă se uită mult mai departe acum şi nici 4,5 sau 4,6 lei pentru un euro nu pot fi prea departe.

Deşi informaţia difuzată în piaţă a fost că s-au dat lupte grele între un BNR care apără leul şi speculatorii răi care ni-l fac praf, aceste lucruri sunt destul de inexacte. În acest moment nu asistăm la un atac speculativ. Sau cel puţin nu încă. Euro a crescut la oficial peste 4,45, în piaţă a mers peste 4,46 pentru că jucătorii au cumpărat euro în aşteptarea unui curs mai mare.

Intervenţia băncii naţionale în favoarea leului nu a fost una agresivă ci, la fel cum a făcut de fiecare dată după ce cursul a trecut de 4,40, Isărescu s-a mulţumit să furnizeze euro din uriaşa sa rezervă pentru a păstra piaţa cât de cât calmă. A alimentat-o chiar BNR-ul cu lei în zilele trecute, ceea ce ne expune şi mai mult în cazul unui atac speculativ.

Probabil acela va veni legat cumva de o decizie privind Grecia şi în aşteptarea lui speculatorii acum abia fac cărţile. Nici nu este clar ce ar mai putea face BNR în momentul în care moneda naţională ar fi atacată cu furia cu care a fost atacată în 2008, dar este clar că Isărescu are acum alt plan. Deocamdată guvernatorul în care atât de mulţi români şi-au pus încrederea lasă impresia că are puţină treabă prin munţi.