Grecia a cam ieşit din Zona Euro

de Moise Guran

Dacă într-o zi la Bruxelles ar apărea preşedintele Comsiei Europene şi ar spune am scos Grecia din Zona Euro atunci panica de pe pieţele financiare ar fi uriaşe. Nimeni n-ar vedea partea plină a paharului. Dacă însă la un moment dat Financial Times ar publica ştirea că Banca Centrală a Greciei a pus în secret la dispoziţia băncilor comerciale greceşti o linie de finanţare de 100 de miliarde de euro vestea ar suna aşa… mai de bine. În fond s-a dat, nu s-a luat. Această ştire chiar a apărut astăzi în Financial Times. Nimeni nu a făcut o legătură între ea şi o altă ştire, de la finalul săptămânii trecute, care spunea că Banca Centrală Europeană nu mai acordă finanţări băncilor greceşti.

Păi, dacă BCE nu mai dă finanţări băncilor greceşti, dar Banca Centrală a Greciei o face, care mai este atunci diferenţa dintre banca Centrală a Greciei şi, să zicem, Banca Centrală a Bulgariei?

Şi aceasta dă finanţare băncilor bulgăreşti, e drept, nu dă euro ci leva, dar leva este legată de euro, nu flotează liberă ca leul nostru. Leva este doar o hârtie tipărită pe care scrie câţi euro face economia bulgărească. Acum comparaţi o Grecie care nu se mai finanţează de facto de la BCE cu o Bulgarie care nu este în zona euro dar care se raportează la ea fix ca şi Grecia.

Mai lipseşte o hârtie pe care ar putea să scrie drahmă, ar putea să scrie g-euro sau mai corect, ar putea să scrie – Această hârtie se va devaloriza în viitor până la valoarea la care posesorul ei va sărăci fix de banii pe care i-a împrumutat.