Poate schimbăm tot sistemul

de Moise Guran

Emergenţa premierului Victor Ponta în materia banilor europeni, furaţi de adversarii politici cărora le-a succedat la putere, are o utilitate strict politică. Premierul pare furios şi parcă uimit de faptul că banii europeni chiar au fost furaţi de o infernală maşinărie de partid. De parcă n-ar fi ţipat el însuşi aceleaşi lucruri atunci când era în Opoziţie.

Dar Victor Ponta nu mai este acum în Opoziţie şi, mai util pentru ţara pe care o conduce, ar fi nu să strige hoţii în pustiu ci să schimbe sistemul.Vorbim mult şi vorbim degeaba în România despre miliardele Europei. Unii au ajuns să creadă că suntem mai proşti decât alte popoare europene, alţii că nu suntem suficient de vrednici sau că nu suntem suficient de cinstiţi. Se caută specialişti şi nu se găsesc.

Ponta ar face bine să înţeleagă, şi încă foarte repede, că România are în general o problemă cu achiziţiile publice. Banii veniţi de la buget, nu cei de la UE, sunt direcţionaţi fără dureri de cap către şpăgile de partid aşa că de ce s-ar zbate cineva să ia bani europeni? Sunt controlaţi cu stricteţe, au o mie de reguli aşa că de ce să te legi la cap dacă nu te doare. De fapt cei mai vrednici dintre primari în materia accesării fondurilor europene au fost exact cei care nu au primit bani de la buget, adică cei care altfel ar fi murit de foame. Ponta trebuie aşadar să legifereze urgent un criteriu de atribuţie a banilor de la buget şi abia apoi poate spera la o mai bună absorbţie a banilor europeni. Atâta doar că nimănui nu-i mai convine să schimbe sistemul după ce ajung ai lui la putere.