Evadaţii agentului termic

de Moise Guran

După eliminarea parţială a subvenţiilor la căldură, numărul celor care s-au debranşat de la sistemele centralizate de încălzire s-a triplat. Nu peste tot ci doar pe alocuri. Mai exact prin oraşele în care municipalităţile nu au avut bani pentru a continua subvenţionarea. La anul nu mai avem alegeri aşa că este posibil ca următoarea iarnă să dea lovitura decisivă acestor sisteme centralizate. Chiar şi aşa, deja numărul celor care se încălzesc cu centrale termice de apartament l-a depăşit la nivel naţional pe cel al gospodăriilor rămase ostatice ale agentului termic centralizat.

Problema este importantă căci la nivel naţional poate cauza grave disturbări în alimentarea cu gaze. Pur şi simplu nu avem conducte suficiente pentru cazul în care toată populaţia României ar decide să facă acest pas. Dacă autorităţile nu fac urgent o strategie de dezvoltare a infrastructurii se va întâmpla cu alimentarea la gaze cum s-a întâmplat cu reţelele electrice din comunele transformate peste noapte în zone rezidenţiale – bubuie transformatoarele aproape săptămânal. La gaze pur şi simplu nu ne permitem asta. Să nu uităm faptul că suntem încă dependenţi de ruşi! Da, ţara are resurse, dar vor mai trece ani până statul va reuşi să le aducă în apartamente, iar în anii aceştia tarifele la gaze se vor tripla.

Dacă lumea fuge de agentul termic centralizat după ce a crescut întreţinerea cu 30% imaginaţi-vă deruta naţională din momentul în care vor veni facturile majorate la gaze.

Paradoxal, energia electrică, cea care acum este şi cea mai scumpă, are cele mai mari şanse de încălzi eficient şi decent locuinţele românilor şi asta într-un viitor nu prea îndepărtat.