Ce relaxare? Vorbim deja despre taxe noi…

de Moise Guran

Dacă Victor Ponta a pus punct, dintr-o smucitură, iniţiativei liberalului Nicolăescu de a desfiinţa contribuţia la asigurările sociale, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu iniţiativa ministrului (tot liberal) al economiei de a impozita suplimentar profiturile Petrom. Nici despre intenţia ministrului sănătăţii de a taxa shaorma, nu l-am auzit încă pe Victor Ponta să protesteze.

A trecut o săptămână de guvernare USL şi s-au dus naibii discuţiile despre relaxarea fiscală, cele referitoare la desfiinţarea unor taxe nu sunt nici măcar lăsate în dezbaterea publică dar ne orientăm uşor-uşor către înfiinţarea unor taxe şi impozite noi. Cetăţeanul contribuabil dă cu basca de pământ conştient deja de faptul că indiferent că-i spui taxă pe fast-food sau taxă Robin Hood, taxe pe scaune mese, coşuri sau ferestre în final tot el le plăteşte, sub o formă sau alta, pe toate.

Trezit prea brusc la guvernare sub firbinţeala castanei creşterii salariilor bugetarilor şi a pensiilor, Victor Ponta şi miniştrii săi au început cam repede să se gândească la o fiscalitate mai mare. Premierul repetă aproape zilnic la televizor faptul că domnule, dar cresc salariile şi pensiile. Aşa o fi dar dacă asta se face pe creşterea taxelor celorlalţi sau pe creşterea cursului de schimb atunci greu s-ar putea spune că am făcut un progres.

În plus economia nici măcar de discuţii inutile nu are nevoie. A avut destule la cealaltă recesiune, pe vremea domnului Pogea. Vă mai amintiţi? Şi atunci erau discuţii despre relaxare dar care s-au terminat inexplicabil cu un impozit forfetar şi cu o suprataxare a benzinei prin eliminarea deductibilităţii TVA-ului la carburanţi. Dacă tot nu face nimic să stimuleze economia, noul guvern ar putea măcar să se abţină de la a face prostii care să o apese şi mai rău.