DILEMA DIN SÂNUL OREI DE BUSINESS

de echipa Orei de Business

Primul parc fotovoltaic din România ar putea fi construit în judeţul Harghita. Va avea o putere de 30 de megawaţi, o suprafaţă de 100 de hectare şi va fi construit în comuna Lăzarea. Investiţiile ar urma să se facă din fonduri private dacă investitorii străini nu se vor împiedica de problemele legate de proprietatea terenului pe care urmează să fie amplasat.Valoarea proiectului se ridică la 60 de milioane de euro, adică aproape două treimi din bugetul judeţului pe anul în curs. Primăria din Lăzarea şi-a făcut calculele şi ar putea încasa din impozite, anual, circa trei sute de mii de euro. Cele 100 de hectare pe care va fi construit parcul fotovoltaic fac parte dintr-un lot agricol de categorie inferioară pe care se poate cultiva doar grâu furajer, cu rentabilitate redusă. Suprafaţa de teren aparţine însă unei asociaţii formată din aproximativ 700 de proprietari care au titluri de proprietate, dar care nu sunt puşi încă în posesie, ceea ce dă mari bătăi de cap investitorului. Localnicii nu sunt însă lămuriţi exact care le sunt beneficiile pe care le-ar putea obţine dacă dau terenul în arendă pentru 25 de ani.

Dilema noastră e însă alta. Ce înseamnă trei sute de mii de euro pe an pentru primărie şi cam cât ar încasa primăria dacă terenul ar fi exploatat de un crescător de vaci de exemplu?

E marfă să fii rentier, dar credeţi că locatorii celor 100 de hectare din Harghita se vor plafona? Moise, sămănătorist cum îl ştiţi, aşa spune. Noi, ceilalţi din echipa Biziday, susţinem că energia solară rulz, iar vacile sunt profitabile doar dacă sunt mov şi vând ciocolată. Voi ce spuneţi?