Isărescu şi verbul care umflă cursul

de Moise Guran

Când guvernatorul Mugur Isărescu spune că euro are tendinţa să crească piaţa reacţionează pe cale de consecinţă – creşte euro. Şi credeţi că la experienţa pe care o are Isărescu nu ştie asta? Bineînţeles că ştie, de fapt în tehnica guvernatorilor de manipulare a pieţelor aceasta se numeşte intervenţie verbală. Spre deosebire de intervenţia cu bani în piaţă, intervenţia verbală nu costă nimic decât eventual reputaţia guvernatorului în cazul în care se dovedeşte că Isărescu nu a avut dreptate.

Poate vă întrebaţi de ce ar fi avut guvernatorul BNR interesul să intervină verbal împotriva leului, după ce, acum două săptămâni l-a protejat prin intervenţii directe? Mugur Isărescu spune că acum ieşirile de capital din România sunt cele care duc euro în sus iar într-o intervenţie anterioară tot Isărescu spunea că economia însăşi este cea care determină un leu mai slab. Dar guvernatorul însuşi recunoaşte că fundamentele economice nu s-au schimbat, ceea ce înseamnă că sofisticatul nostru guvernator tocmai a produs o inconstanţă logică. Dacă economia este la fel, de ce ar avea acum leul tendinţa de depreciere? Adevărul mult mai simplu este că de la 4,1 în primăvara anului trecut şi până la acest 4,4 euro/leu de acum, cursul de schimb a crescut doar pentru că aşa l-a dirijat BNR.

Aparent paradoxal, inflaţia a scăzut în această perioadă spre 2% iar Isărescu, gardianul preţurilor, foloseşte de un an cursul de schimb pentru a-i ajuta pe exportatori. Anul acesta îi ajută şi pe bugetari şi acesta este probabil sensul intervenţiei verbale a lui Mugur Isărescu.

O depreciere a leului afectează mai ales serviciile, iar serviciile fac jumătate din PIB. Când îţi vine factura la telefon calculată la un curs de 4,4 lei pentru un euro, poate ar trebui să te gândeşti că noul curs creşte nominal TVA-ul pe care statul îl încasează şi umflă oarecum artificial PIB-ul. Isărescu nu majorează direct salariile bugetarilor sau pensiile dar cu ajutorul unui euro mai mare le finanţează. Din păcate aceasta este soluţia folosită pe scară largă şi în anii 90. Nimic nu se pierde, totul se transformă.