Mulţumim domnului Isărescu, pentru Florin Georgescu


de Moise Guran

Am mari rezerve vis-a-vis de şansele guvernului Ponta de a primi votul în Parlament. Nu vi se pare că lipsesc oamenii cu greutate din acest guvern, iar cei care totuşi sunt grei, chiar nu au nimic de pierdut în cazul unei încercări eşuate de a trece de Parlament? Eu cred că deja suntem în logica anticipatelor, aia cu două respingeri, dar încă mai sper să mă înşel. Pentru că acest blog are totuşi un profil, o să mă concentrez puţin pe Florin Georgescu, piesa cea mai grea, propusă pentru ministerul de Finanţe.

Eu zic că dezbaterile din bucătărie sunt cele mai importante din viaţa noastră. Nevastă-mea ascultă radioul acolo şi când îl aude pe Ponta mulţumindu-i lui Isărescu pentru faptul că i l-a dat pe Florin Georgescu la Finanţe o apucă râsul – Zice Ponta, domnu Guvernator, mi-l lăsaţi şi mie şase luni pe domnu’ Florin… Mmmm, ce să zic măi Victore, e mâna mea dreaptă… vrei să fie mâna ta dreaptă… DAAA! bine, dar îmi rămâi dator! hahaha!

Nevastă-mea cred că ştie unele lucruri pe care Ponta nu şi le mai aminteşte!

(Să nu râdeţi de nevastă-mea, a fost jurnalist pe economic pe vremea guvernului Isărescu)

Florin Georgescu a ajuns primviceguvernator în 2004 în urma unei negocieri dure cu PSD, în urma căreia Isărescu a mai primit un mandat de guvernator iar Florin Georgescu a primit un salariu uriaş şi o slujbă lejeră la BNR, în coasta lui Isărescu. Aşa negociaza Isărescu şi la tura următoare, în 2009, cam la fel a ajuns şi Bogdan Olteanu la BNR,în detrimentul lui Daniel Dăianu. (Mă mir că nu e şi Bogdan Olteanu printre propunerile lui Ponta.)

Georgescu face studii, prezentări din când în când, vine dimineaţa la serviciu şi pleacă după-amiază acasă cu nişte mii de euro salariu lunar. Nu e ăsta un păcat, aşa e slujba la BNR, dar mâna dreaptă a lui Isărescu nu a fost niciodată Florin Gerogescu, aşa cum spune Ponta, ci Cristi Popa, un tehnocrat antrenat să îi ia locul atunci când Isărescu se va pensiona întru gloria podgoriilor de la Drăgăşani.

Nici nu ar putea fi altfel, căci viticultorul de la BNR probabil încă mai are coşmaruri din vremurile în care fostul şi viitorul ministru de Finanţe venea cu câte un director de fabrică de stat la BNR şi zicea, Mugure să ne dai bani! De unde? Nu ştiu, tipăreşte, că ne trebuie! Erau vremuri sinistre în care inflaţia anuală a sărit şi de 200%. Şi nu, eu nu râd la sceneta dintre Victor Ponta şi Mugur Isărescu imaginată de nevastă-mea în bucătărie. Asta pentru că am vorbit acum câţiva ani (era prin 2009 deci începuse criza) cu Florin Gerogescu despre cum procedăm în astfel de situaţii. Era un cadru informal, cu un pahar de vin în faţă. Era sincer şi spunea ce gândeşte. Nu mi s-a părut că şi-ar fi schimbat conceptele din vremea guvernului Văcăroiu. Să ne înţelegem, Florin Georgescu este un bun contabil. Dacă va ajunge ministru va buchisi îndelung cifrele alea ale bugetului, dar nu-l văd capabil de soluţii-minune. Poate asta nici nu este treaba unui ministru de Finanţe, poate nu înţeleg eu foarte bine situaţia.

Florin Georgescu este un alt nume pentru Inflaţie. Să sperăm că Isărescu cel de azi este altfel decât cel de acum 19-20 de ani.