Moţiunea deranjează cursul

de Moise Guran

Banca Naţională a României a intervenit pe piaţa valutară pentru a proteja leul încă de dimineaţă în anticiparea evenimentelor din Parlament. De altfel prezenţa BNR s-a simţit toată săptămâna şi s-a accentuat pe măsură ce zvonurile privind iminenţa căderii guvernului s-au intensificat. Dar jucătorii de pe piaţă au mai trecut printr-o astfel de experienţă şi ştiau că, oricât de mare ar fi BNR-ul, oricât de aprigă ar fi dorinţa lui Isărescu de a menţine stabilitatea financiară, la o cădere de guvern, speculatorii trebuie să mănânce şi ei o pâine.

Euro a deschis ziua pe la 4,3750. A fost ţinut pe loc de intervenţiile Băncii Centrale şi la prânz, când în Parlament începuseră dezbaterile a fost stabilit un curs official de 4,3747 de lei.

Dar nu acela era momentul important. În timpul momentelor tensionate de la finalul votului din Parlament euro s-a apropiat de 4,38 de lei, iar când o televiziune a anunţat că estimează din numărătoarea paralelă căderea guvernului euro a crescut la 4,3830.

Au fost câteva momente de derută în aşteptarea unui rezultat official. După ce anunţul privind căderea guvernului a venit piaţa a luat-o puternic în sus. BNR a opus rezistenţă pe trei paliere – la 4,3850, la 4,39 iar apoi la 4,4 lei pentru un euro. Acolo s-au făcut însă câteva tranzacţii care au bătut recordurile tuturor timpurilor. Da euro a atins 4,4 în ciuda faptului că BNR a pus în piaţă probabil cantităţi foarte mari de valută pentru a împiedica creşterea cursului peste acest nivel. Cursul s-a oprit din creştere deocamdată între 4,39 şi 4,40, dar acesta nu este sfârşitul. Săptămâna viitoare jucătorii vor fi foarte atenţi la şansele de formare rapidă ale unui nou govern, dar şi la programul acestuia.