Nimeni nu poate evada din Istorie

de Moise Guran

Rezultatele alegerilor din Franţa au trimis un fior de gheaţă ce a traversat Europa de la Berlin şi până la Bucureşti. Nu, scorul extremiştilor nu a fost de 20% în Franţa ci de 30%, luând în calcul atât extrema dreaptă cât şi extrema stângă.

Probabil politicienii europeni în frunte cu doamna Angela Merkel se întreabă ce e de făcut. Chiar aşa, ce poţi face ca politician aflat la conducere pe timp de criză, pentru ca naţiunea ta să nu alunece în opţiuni politice periculoase pentru democraţie? Pomenile electorale reprezintă cea mai la îndemână soluţie de răspuns şi probabil cea mai periculoasă.

Şi noi suntem în an electoral şi, cu fiecare declaraţie publică, cu fiecare talk-show la care participă, politicienii noştri de la Putere şi din poziţie îşi lasă tot mai puţin spaţiu de manevră în faţa unei noi recesiuni care pare tot mai serioasă şi tot mai prezentă.

Ascultaţi discuţiile despre reîntregirea salariilor bugetarilor! Nu că nu ar fi corectă dar aşteptarea deja s-a creat, chiar preşedintele Traian Băsescu a creat-o. Majorarea salariilor este deja în scorurile din sondajele partidului de guvernământ, şi totuşi aceste scoruri nu au crescut. Dar ce se va întâmpla în momentul în care aşteptarea va fi înşelată? Dar dacă recesiunea care se manifestă tot mai evident în Europa va lăsa guvernul fără această opţiune a creşterii salariilor?

Nu ştiu ce ar trebui să facă un politician abil pentru a supravieţui pe timp de criză şi, sincer să vă spun, nici nu mă prea interesează. Dar că un conducător ar trebui să îşi asume vremurile pe care le trăieşte, să facă adică ceea ce este bine pentru naţiunea lui chiar dacă asta îi va distruge viitorul politic. Nimeni nu poate evada din istorie, nimeni nu se poate eschiva de la propriile vremuri. Nu, un concurs de măsuri populiste nu va salva pe nimeni de la extremism. Adevărul simplu, educaţia şi bunul simţ reprezintă singurele arme împotriva acestui flagel care probabil în următorii ani va ameninţa din nou Europa.

P.S.: Discutăm acest subiect şi multe altele deseară, de la 20:30, la Ora de Business, pe TVR 2.