SCHIMBAREA DE LA VÂRFUL FISCULUI

de Moise Guran

Demiterea şefului ANAF a fost atât de dură pe cât putea fi. Cred că Ungureanu şi-a ales cu grijă cuvintele-reproş la adresa lui Blejnar în ceea ce pare a fi cea mai asumată campanie eşuată de heirupism fiscal. Nu asta este cu adevărat important. Declaraţia exactă a lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost aceasta:

„Credem că deficienţele majore pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale se datorează lipsei de metodologii şi proceduri de selecţie a contribuabililor supuşi diferitelor tipuri de controale, utilizării de metode învechite de acţiune, neadaptate la formele actuale de fraudă fiscală, lipsei decolaborare între diversele structuri componente ale instituţiei şi neasigurării securităţii şi interoperabilităţii aplicaţilor informatice. Credem că acest mod, pe care rapoartele îl califică drept defectuos, a creat posiblitatea intervenţiei factorului uman în toate structurile, la toate nivelurile, subiectivismul în aprecierea diferitelor situaţii fiscale fiind un fenomen generalizat, astfel încât nu se poate vorbi despre respectarea principiului egalităţii contribuabililor în faţa taxelor şi a impozitelor datorate bugetului consolidat al statului

Acum, sigur că Ungureanu nu are încă exerciţiul comunicării publice pe înţelesul maselor dar ascultând la radio critica lui la adresa Fiscului mi s-a părut că am mai auzit-o undeva, e adevărat, formulat-o în alţi termeni.

Ia urmăriţi această declaraţie publică făcută în urmă cu cinci luni de un fost ministru de Finanţe:

Bun, şi acum credeţi că numirea lui Şerban Pop, fost şef de cabinet al lui Tănăsescu în fruntea Fiscului mai poate fi interpretată ca o întâmplare? Pop este un tip tânăr, unul care ştie să facă bani pentru el însuşi şi, sper eu deşi asta nu este o garanţie, va şti să facă bani eficient şi pentru stat.

P.S.: Am un singur regret legat de Sorin Blejnar – omul a răspuns întotdeauna la întrebările adresate de jurnalişti, când nu a ştiut a cerut timp să afle sau i-a pus pe alţii să răspundă. A fost cel mai accesibil şef al ANAF, genul de om care te sună înapoi dacă n-a putut să-ţi răspundă la telefon. Sper ca şi noul şef al Fiscului să aibă aceeaşi abilitate în comunicare. Pe vremea lui Tănăsescu vă spun sigur că o avea.