Sărbători fericite!

Cam toată lumea se declară deranjată de comercialitatea sărbătorilor, fie ele religioase sau nu. Iepuraşul este apostolul hipermarchetului nu al bisericii, dar de ce ar trebui să fie cele două instituţii în conflict? Săptămâna trecută când a cerut Fiscului să combată evaziunea fiscală făcută de cei care vând neautorizat lumânări, Biserica Ortodoxă s-o fi gândit la accesul credincioşilor la o lumină de calitate sau la profitul diminuat din vânzarea propriilor lumânări?

Cât de rău este faptul că Iepuraşul unei reţele comerciale apare mai des în aceste zile la televizor decât Iisus? Reţeaua face profit, din profit plăteşte reclama şi deci pe agentul de vânzări Iepuraşul care popularizează Paştele. E drept că Iepuraşul te invită la hipermarchet, nu la biserică, dar în orice direcţie ai lua-o e alegerea ta ce faci acolo. Poţi merge la biserică cu un gând bun indiferent că ai lumânări cumpărate de la nişte amărâţi care le vând la negru, direct din maşină prin satele româneşti, la fel cum poţi merge la hipermarchet pentru a face cadouri şi bucurii celor care le dăruieşti.

Care este relaţia dintre moralitate şi profit? Un profit mare este obligatoriu imoral? Dar ce, un profit mic este obligatoriu moral?

Este în general profitul amoral, aşa cum acreditau ideea capitaliştii lacomi din epoca de dinaintea actualei crize? Sau profitul, capitalismul, proprietatea, reprezintă furt, aşa cum spunea Marx?

În ultimii ani, după profunda criză cea străbătut planeta de la un capăt la altul au apărut numeroase cărţi despre moralitatea în afaceri şi acesta este un lucru bun. Dar în urmă cu câteva zile eu am întrebat un preot simplu, un preot de ţară dacă profitul este sau nu moral. Vă sfătuiesc să faceţi cu toţii acest experiment. Al meu mi-a spus că profitul tău este moral doar dacă oamenii cu care lucrezi, fie ei colegi, parteneri sau angajaţi, sunt şi ei mulţumiţi de profitul lor din relaţia cu tine. Un răspuns atât de simplu şi de evident încât mi s-a părut că îl ştiam.

Poate că, de fapt, îl ştim cu toţii indiferent că vindem lumânări sau iepuraşi.

 Echipa Biziday vă urează sărbători fericite şi liniştite!