Flotare logică

de Moise Guran

Cine-şi oferă demisia, probabil chiar vrea să demisioneze. Dincolo de gestul lui Victor Ponta de a rupe scrisoarea lui Traian Băsescu stă un calcul foarte pragmatic, un calcul de aritmetică parlamentară, un calcul de care poate fi suspectat cineva din apropierea liderului PSD, poate chiar un mentor al său. De ce credeţi că la un moment dat Ponta a spus – să-l avem pe Crin pregătit în orice secundă pentru prezidenţiale?

Da, demisia lui Traian Băsescu oferită în scris Opoziţiei cu preţul modificării Constituţiei a fost şi un şah de hărţuială, şi o fumigenă menită să capteze agenda publică şi să pună în penumbră congresul comun al celor trei partide, dar acesta era bonusul, nu şi scopul principal. Dacă Băsescu şi-a oferit demisia, poate chiar şi vrea să şi-o dea. Judecând aşa, putem înţelege şi de ce ar dori preşedintele acest lucru. Singurul efect al demisiei preşedintelui este organizarea alegerilor prezidenţiale şi urmărind acest fir o să observaţi că se schimbă multe.

Problema liderilor Opoziţiei este că de un an de zile sondajele îi dau cam la acelaşi scor electoral, un scor care da, îi poate aduce la putere, chiar dacă la limită. Şi credeţi că Traian Băsescu nu ştie aceasată aritmetică? Probabil actualul preşedinte este foarte preocupat de încâlceala Constituţională din momentul în care USL ar controla, după redistribuire mai mult de jumătate din locurile din Parlament iar domnia sa ar zice – pun premier pe cine vreau eu, chiar dacă ştiu că nu are şanse să treacă un guvern. Iar o coabitarea ca pe vremea lui Tăriceanu… cred că nici Traian Băsescu nu îşi mai doreşte.

Ei bine, în timp ce Traian Băsescu se duelează nefiresc cu liderii Opoziţiei, un alt lider, unul născut de două luni, creşte ca Făt Frumos şi a ajuns la o cotă de 25%. V-aţi prins desigur, este vorba de premierul Ungureanu şi cea mai mare strădanie din ultimele luni a lui Traian Băsescu pare a fi fost aceea de a-l lansa pe Ungureanu pe traiectoria prezidenţială. Nu, nu pentru 2014, ci pentru acum în 2012.

În fruntea unui partid nou, puteţi să-i spuneţi Mişcarea Populară dacă vreţi, oricum unul fără prea mare legătură cu PDL, Ungureanu poate intra în Parlament la toamnă şi fără alegeri prezidenţiale. Acesta pare a fi însă planul B, un plan în care actualul preşedinte va prefera totuşi să nu îşi dea demisia, iar Ungureanu şi partidul nou creat vor merge separat de PDL în alegeri.

Dar o cursă prezidenţială ar schimba tipul de dezbatere. În locul a două armate de politicieni prea puţin credibili, vom avea o confruntare a doi lideri. Iar românii asta şi vor. Ei preferă să aleagă un vodă în loc să îşi bată capul prea mult cu programele electorale. Nu ştiu dacă Ungureanu ar câştiga alegerile prezidenţiale, dar primul scop al mişcării ar fi securizarea majorităţii parlamentare, cea care dă guvernul. De aceea cred că Traian Băsescu chiar îşi doreşte să demisioneze şi este posibil să ia această decizie chiar şi fără un acord cu opoziţia şi asta doar pentru a introduce un nou competitor în campania electorală.