De ce un guvern din umbră?

de Moise Guran

Când auzi că premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi-a făcut un cabinet din umbră, unul în care a strâns lideri de bănci şi corporaţii private, nu ai cum să nu te gândeşti că probabil Ungureanu şi-ar fi făcut totuşi un guvern de tehnocraţi dacă politicienii l-ar fi lăsat.

După atâta amar de vreme în care am văzut cele mai penibile experimente în funcţii cheie, după ce am văzut politruci de partid sau oameni-telecomandă pentru baroni locali instalaţi în posturile de la Victoria, este, cred, de bun simţ să considerăm cu toţii că în acest moment clasa politică nu are oameni pregătiţi. Pur şi simplu cine a ştiut să facă ceva în viaţă a ales să nu intre sau să plece dacă a fost într-un partid politic.

Nu trebuie să cauţi prea mult raţiunea acestui fenomen. Interesele ilegale din jurul unui ministru şi deci şi presiunile puse pe el sunt prea mari, iar cu leafa de ministru nici nu te califici pentru un credit la bancă pentru un apartament cu trei camere mai bine aşezat din Bucureşti. Deci, ca să fii ministru în România, trebuie fie să fii putred de bogat şi să faci munca din patriotism, fie să ai nevoi puţine dar şi o coloană suficient de dreaptă încât să nu te tenteze un apartament cu trei camere, fie să trăieşti din şpagă purtând interesele celor care te-au trimis pe postul respectiv.

Şi acum haide să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem ce s-ar fi întâmplat dacă Mihai Răzvan Ungureanu avea într-adevăr libertatea deplină în a-şi alege miniştrii şi le-ar fi propus astfel de funcţii managerilor privaţi pe care i-a adus acum în cabinetul său din umbră, sub formă de sfetnici. Credeţi că ar fi acceptat vreunul dintre ei? Mă îndoiesc sincer. Dincolo de salariul populist de mic pe care îl au miniştrii în România, ei ar fi trebuit să creadă cu adevărat că vor avea puterea să schimbe ceva în România. Am vaga impresie că şi la slujba neremunerată de sfătuitori ai premierului tot cu o îndoială au venit. Îi va lua cineva în serios, le va pune cineva ideile în aplicare? Sau este un alt exerciţiu de imagine al premierului Ungureanu?

Am sentimentul că vom afla foarte curând.