Ediţie specială Ora de Business

de Moise Guran

Pentru că toată lumea ştie ce e bine şi ce este rău, pentru că în România dezbaterea publică s-a transformat musai în dezbatere politică, pentru că nimeni cu autoritate ştiinţifică nu s-a pronunţat încă într-o dezbatere în contradictoriu în problema exploatării gazelor de şist în România, am decis să facem noi o ediţie specială a emisiunii Ora de Business, una care să respecte toate normele jurnalistice aşa cum până acum astfel de dezbateri nu au făcut-o.

Vă mărturisesc acum, înaintea acestei emisiuni, că nu am o părere în legătură cu oportunitatea exploatării gazelor de şist, că nu ştiu exact care ar putea fi consecinţele asupra mediului în cazul acestor exploatări, că am văzut documentarul Gasland dar că am înţeles că acesta nu reprezintă un punct de vedere ştiinţific. Ceea ce vreau este ca după emisiunea din această seară să îmi fac şi eu, alături de dumneavoastră, o părere.

În acest sens am invitat în platou pentru o discuţie în contradictoriu pe doamna Georgeta Ionescu, geolog şi vicepresedinte al Partidul Verde, precum şi pe profesorul doctor în geologie Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române.

Prin telefon va interveni academicianul Mircea Săndulescu, presedintele Sectiei de Ştiinte Geonomice a Academiei Române, care a dorit să aibă un punct de vedere în legătură cu impactul seismic al exploatării gazelor de şist.

De altfel în această seară vom evita să pierdem vremea cu prezentări despre gazele de şist, cu riscul de a face emisiunea mai puţin atractivă, vom porni de la premisa că toţi cei care o urmăresc au auzit de ele şi cunosc problematica, tocmai pentru a acorda cât mai mult timp dezbaterii privind următoarele riscuri:

–         Contaminarea mediului în general/efectele asupra agriculturii şi a habitaturilor umane

–         Infestarea pânzei freatice

–         Riscurile seismice

–         Riscurile generate de infestarea chimică prin injecatarea fluidului de fracturare ce conţine numeroase substanţe chimice, unele dintre ele nedegradabile biologic.

Aştept opiniile şi întrebările dumneavoastră pe parcursul desfăşurării emisiunii pe acest site şi, în măsura în care voi considera că ele sunt pertinente, politicoase şi nu au primit deja un răspuns, le voi adresa invitaţilor.