Pacea lui Ungureanu
de Moise Guran
Ca un diplomat ce este, premierul Ungureanu a găsit modalitatea de a răspunde presiunilor făcute de coaliţia de guvernare pentru alocarea banilor către primării, acum în campania electorală. Zice premierul, nu dăm bani după criterii politice, dăm bani celor care au de cofinanţat proiecte europene, dar şi celor care au datorii la utilităţi. Cum ar veni îi plătim pe cei mai vrednici şi pe cei mai leneşi dintre primari.
În primul rând că la proiecte europene guvernul este obligat să cofinanţeze şi a făcut–o chiar şi în cele mai negre perioade bugetare, chiar dacă a fost vorba de primării controlate de Opoziţie. De fapt, acolo unde primarii nu au fost fericiţi cu bani de la fondul de rezervă al guvernului, ei chiar au fost forţaţi de conjunctura politică să se învrednicească să facă proiecte cu bani europeni. Spre deosebire de licitaţiile făcute cu bani de la guvern acestea au un supracontrol mai greu de corupt, aşa că de ele s-au cam ferit primăriile bogate de prin fiefurile electorale ale celor de la Putere. Situaţia este taman pe dos când vine vorba de datoriile la utilităţi. În cele mai multe cazuri este vorba de datorii la încălzire, datorii către termocentrale.
Nu este clar cine va fi mai fericit de acest criteriu, cu excepţia statului care deţine termocentralele, dar ca din întâmplare Opoziţia a anunţat aproape concomitent că va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Ungureanu, din cauza vânzării rezervelor de cupru.
Oricum ar fi, o analiză a Institutului de Politici Publice arată că, în ultimii ani, cam 70% din fondurile de rezervă ale guvernului ajung la partidul aflat la Putere. Interesant este că într-un an electoral nici Opoziţia nici Puterea nu au un interes în reglementarea clară a modului în care sunt alocaţi aceşti bani, unii pentru că nu vor controlul acum, iar ceilalţi pentru că simt aproape momentul în care vor veni la putere şi nu au nici un interes ca atunci să fie controlaţi.