De la presiuni pe bani, la evadări gratuite

de Moise Guran

Politica şi banii se întrepătrund monstruos într-un an electoral din România. Luni a apărut vestea că premierul Ungureanu s-a enervat şi a plecat din şedinţa coaliţiei, după ce anumiţi lideri PDL au cerut fără nicio jenă bani de la stat pentru circumscripţiile în care vor candida, argumentându-i lui Ungureanu că pe vremea lui Boc se putea. La 24 de ore după refuzul premierului a apărut vestea că două organizaţii judeţene ale partidului de guvernământ au rupt pur şi simplu rândurile, trecând cu tot cu primari şi parlamentari la un partid de opoziţie.

Că să vezi … principii, telefoane ascultate, onoare şi dezonoare, un potop de vorbe late a inundat ecranele televizoarelor, de crăpau talkshourile de plăcere jucâdu-se cu dânsele.

Chiar nu face nimeni legătura între tensiunile dintre guvern şi PDL şi aceste demisii foarte politice?

Nu e nimic rău dacă îţi faci campanie electorală într-un an în care ai alegeri, dar atunci când ceri mai mulţi bani de la stat pentru judeţul tău ca să vadă lumea că se dă cu var, se asfaltează uliţele şi se aprind becurile noaptea prin comunele unde ai tu primari, este mai mult decât deplasat.

Guvernul trebuie să repartizeze banii cu bună credinţă şi atât premierul cât şi miniştrii săi au o lege prin care cel puţin teoretic cineva îi poate trage la răspundere pentru ceea ce fac cu banii strânşi de la cetăţeni.

Ca din întâmplare, ziarul Gândul.info a publicat astăzi o hartă a banilor în România, calculând pe baza datelor de la ministerul de Finanţe ce judeţe trăiesc din banii lor şi ce judeţe primesc de la Centru mai mulţi bani decât aduc, trăind astfel pe spatele celorlalte unităţi administrative.

Şi Oltul şi Caraşul sunt printre cele subveţionate la greu, asta în condiţiile în care Oltul are cel puţin două societăţi mari contributoare – Alro şi Pirelli. Acestea sunt datele de anul trecut. De ce adică ar trebui să fie suportate din taxele altora edificiile de campanie ale unor baroni care nu şi-au dovedit vrednicia de a-şi ridica economic concetăţenii? Oameni sunt toţi, indiferent dacă plătesc taxe şi impozite într-o localitate condusă de un PSD-ist, de un PDL-ist sau de un PNL-ist, iar alocarea banilor nu ar trebui nicicum amestecată cu campania electorală. Din păcate legislaţia este slabă în acest domeniu şi niciunul dintre marile partide nu are interes să o schimbe decât atunci când se află în opoziţie.

Ţineţi cont de faptul că suntem abia la începutul anului electoral şi lasă presiunile care s-au făcut sau nu s-au făcut până acum asupra independentului Ungureanu. Să vedeţi după această migraţie politică presiuni! De acum susţinerea sau prăbuşirea guvernului este de facto la mâna Opoziţiei.