Efectele unui curs record

de Moise Guran

Aţi aflat deja, euro este la cel mai mare nivel din istorie. S-au înroşit ecranele televizoarelor de atâta breaking newsuri din care fix asta afli… de la Burebista şi până-n ziua de azi nu s-a văzut un euro mai mare şi un leu mai mic.

E spectacol, e mană cerească într-o zi fără prea multe ştiri, aşa că ce să mai precizezi că de fapt cursul de azi 4,3783 lei pentru un euro, este cu doar 100 de lei vechi sau 0,01 lei noi, mai mare decât cel de ieri, de alaltăieri, sau de nivelul mediu la care a stat cursul în ultimele cinci luni. Euro a crescut cu un ban. Ştie cineva cât reprezintă un ban, sau ce poţi cumpăra cu un ban? Nu cred, dar nu asta contează, atâta vreme cât e cel mai mare curs din istoria patriei. Nici măcar asta nu este o informaţie reală, cursul a fost şi 4,39 dar nu la oficial.

Ceea ce încerc să subliniez aici nu este stângăcia în comunicare a mediilor româneşti cât mai ales efectul psihologic al acestor titluri de pe la televizor şi care probabil se vor regăsi şi în ziare. Nu că se panichează lumea şi dă fuga la casele de schimb, dar comercianţii au acumulat prea multă aşteptare, prea mult timp în care n-au mai avut un pretext să crească preţurile iar asta cu maximul istoric al cursului euro, e aproape perfectă.

Banca Naţională a României a intervenit astăzi mult mai decis decât ieri şi într-un stil mult mai cunoscut. A pus în piaţă o grămadă de euro, o barieră greu de trecut pentru cei care pariază pe creştere.

Şi totuşi pariază cam mulţi. Ce credeţi, că bancherii nu reacţionează şi ei la breaking newsuri stupide? Credeţi că ei nu sunt plictisiţi după atât amar de vreme în care nu şi-au mai făcut comisioane din pariuri pe curs?

În acest moment piaţa se acumulează pentru o creştere. De la 4,37-4,38 probabil săptămâna viitoare ne vom muta mai spre 4,4, sau poate chiar peste.