Primele semne de revenire a consumului

de Moise Guran

Este paradoxal după un trimestru de scădere economică, dar în ianuarie încrederea consumatorului din România pare a fi revenit uşor. Există o mică şansă ca primul trimestru din 2012 să nu fie unul de scădere economică, dar nu asta este important. Chiar dacă efectele viscolului şi al blocării drumurilor vor fi cele anticipate de către economişti, cu adevărat important este faptul că reintrarea României în recesiune tehnică nu mai pare semnala o tendinţă ci mai de grabă o conjunctură.

În ianuarie românii au consumat mult mai puţin decât în decembrie, dar statistica susţine că, dacă iei în calcul sezonalitatea şi numărul de zile lucrătoare, consumul de alimente, dar şi de mărfuri nealimentare a crescut. Abia acum politicienii au început să vorbească despre stimularea consumului şi, probabil acesta este un soi de blestem al economiei româneşti – autorităţile nu intervin niciodată la momentul critic, atunci când este nevoie de un ajutor, ci abia atunci când problema pare să se rezolve de la sine.
Să ne înţelegem, revenirea consumului este încă fragilă şi poate fi frântă rapid de orice prostie legislativă sau administrativă pe care guvernul ar putea-o face.

Faptul că investiţiile publice şi private în economia naţională au urcat cu 22% până la aproape 25 de miliarde de lei, este de asemenea pozitiv. Din structura lor pe domenii se observă clar faptul că, deşi marile lanţuri de hipermarcheturi se pregătesc intens pentru reluarea consumului intern, exporturile vor continua să ţină motorul turat şi în 2012. Spun asta pentru că aproape jumătate din investiţii s-au concentrat pe industrie, iar industria îşi găseşte mai ales la export pieţe de desfacere.

În concluzie, cifrele începutului de an nu sunt senzaţionale, dar sunt mai bune decât se aşteptau economiştii. România poate spera la cel puţin trei trimestre de creştere economică în acest an, dar un optimism reţinut este poate mai productiv decât un entuziasm nejustificat.