Atenţie la OZN-uri

de Moise Guran

N-ai cum să nu vrei autostrada suspendată a lui Sorin Oprescu! Ea este atât de bucureşteană încât este aproape imposibil ca cetăţenii Capitalei să nu-l susţină pe Primarul General în demersul său de modernizare a oraşului, şi să vedeţi de ce…
Ca orice vedetă dâmboviţeană, de autostrada asta a auzit toată lumea, chiar dacă ea nu există decât prin talkshourile de seară. Are patru ani de când e ba comentată, ba ironizată, e… ce să mai… un fel de piţipoancă despre care lumea vorbeşte fără să ştie exact de ce merită efortul.

Schimbătoare şi nestatornică, ea, autostrada suspendată, poate costa azi 800 de milioane de euro iar mâine un miliard şi jumătate. Nu staţi acuma să vă gândiţi cât de mult înseamnă aceşti bani, vorbim de Bucureşti, banii nu prea contează, criza e la alţii, la noi sunt doar fiţele şi covrigii de pe coada maidanezilor. Nu prea contează faptul că suma e mai mare decât bugetul Bucureştiului, oricum e mai mare decât bugetele însumate ale celor cinci judeţe din Oltenia, dar cu adevărat important este faptul că la noi, la Bucureşti oricum sumele iniţiale nu prea contează. Ele sunt orientative şi până la terminarea investiţiei o să constatăm că s-au dublat.

Echipa de arhitecţi a calculat că pentru construcţia efectivă a celor 13 kilometri de autostradă ar fi necesare 1,1 miliarde de euro, ceea ce aduce costul unui singur kilometru pe la 85 de milioane de euro. Nu, nu e un record, e chiar bine, mai ales dacă stai să faci o comparaţie cu pasajul Basarab, tot din Bucureşti. Deci a plătit Bucureştiul altele şi mai şi… de ce n-ar face-o şi autostrada asta care uite, se asortează la fix cu obiceiurile locului.

Deocamdată nimeni nu are reprezentarea exactă a raportului dintre aceste costuri estimate chiar de echipa lui Sorin Oprescu şi utilitatea viitoarei autostrăzi suspendate. Eu aş zice că dacă acesta este costul dorinţei doctorului Oprescu de a intra în istorie, atunci e unul cam mare.

Dacă despre asta e vorba, să-i oferim primarului mai bine un nume de stradă şi scăpăm de un mare deranj.