Adio Rusia! Zăcământ uriaş de gaze lângă Insula Şerpilor

de Moise Guran

Aşa cum bănuia toată lumea, în perimetrul de lângă Insula Şerpilor câştigat de România sunt resurse. Multe! La două săptămâni după ce au dat de gaze acolo, cei de la Petrom estimează zăcământul Neptun de până la 84 de miliarde de metri cubi. Ca să vă daţi seama cât de mult înseamnă asta mai aflaţi că producţia anuală a României este în prezent de 10 miliarde de metri cubi. Doar acest zăcământ poate închide pentru următorii 50 de ani conducta ce aduce gaze ruseşti la un chinuitor preţ de aproape patru ori mai mare decât cel românesc.

Implicaţiile economice ale acestui eveniment pot fi colosale, dar nu vă bucuraţi prea devreme. Cei de la Petrom spun că încă nu sunt siguri că acest zăcământ este sau nu exploatabil, din punct de vedere comercial. Adică dacă este rentabil să înfigi acolo o ţeavă şi să tragi o conductă de 170 de kilometri până la ţărm ca să vinzi aceste gaze în România. Haida de! Petrom s-a asociat cu americanii de la Exxon pentru că pur şi simplu doar ei au tehnologia modernă de foraj submarin la mare adâncime. Fiecare zi de funcţionare ale acestor echipamente costă un milion de euro. Investiţia făcută de cele două companii este uriaşă dar credeţi că ele ar fi riscat să o facă dacă nu aveau cât de cât idee de ce vor da acolo?

Desigur este una să extragi gaze la Mediaş unde ies singure la suprafaţă şi alta să le scoţi de la 3000 de metri sub mare. Te aştepţi să fie costurile mai mari, dar am vaga bănuială că cei de la Petrom nu se vor grăbi cu exploatarea din Marea Neagră până nu vor obţine liberalizarea pieţei de energie de la noi. Între un gaz scump plătit ruşilor şi un gaz scump plătit unei companii româneşti alegerea nu este foarte grea. Liberalizarea pieţei este însă o armă cu două tăişuri, iar guvernul trebuie să găsească o soluţie bună pentru toată lumea, fără a lăsa consumatorii din România complet dezarmaţi nici măcar în faţa Petrom sau a americanilor de la Exxon.