Probabil suntem din nou în recesiune

de Moise Guran

Nu, veştile aduse de statisctica oficială despre economie nu sunt deloc bune. Te poţi împăuna dacă vrei cu o creştere economică de 2,5% pe întreg anul 2011, dar dacă te faci că nu observi că în fapt ultimul trimestru a scăzut faţă de al treilea eşti deja de rea-credinţă. Adevărul simplu este că toată lumea se aştepta la o încetinire a creşterii dar o scădere de 0,2% este chiar o surpriză, şi nu una plăcută. Acum câteva zile tot statistica anunţa o scădere a producţiei industriale în luna decembrie de 0,1%.

Bineînţeles că o scădere sau o creştere de zero virgulă, în esenţă tot stagnare înseamnă. Economia noastră nici nu zburdă, nici nu a decolat ci se târăşte când deasupra, când sub linia de plutire.

Dacă nu din altă cauză fie şi doar ţinând cont de viscolul din această lună ne putem considera din nou în recesiune. Tehnic asta înseamnă două trimestre consecutive.

Dar adevărata problemă este că scăderea PIB-ului este chiar mai mare decât cea a industriei prelucrătoare. Asta sugerează că nu doar exporturile şi dependenţa de o Europă reîntoarsă în recesiune au pus o talpă economiei în ansamblul ei.Problemele sunt mai multe şi partea proastă este că nici nu ştim exact care sunt. Presupunând că guvernanţii le vor identifica totuşi în perioada următoare, atunci ei mai trebuie să găsească şi pârghiiile de stimulare.

Acum schimbările de imagine dispuse la nivelul Executivului devin uşor ridicole. Cum să mai faci imagine unei scăderi economice venite după doar un an de creştere?