Un guvern pe termen lung?

de Moise Guran

Fierbe lumea politică după ce liderul PSD Victor Ponta i-a promis premierului Mihai Răzvan Ungureanu sprijin punctual pe anumite proiecte, cum ar fi reducerea TVA la produsele de bază, reducerea CAS sau revenirea la salariile din 2010. Bineînţeles că noul guvern nu va avea resurse în bugetul din 2012 ca să le facă pe toate dintr-o dată, dar ce plan mai bun se poate face decât o proiectare etapizată a acestora şi o continuare a lor indiferent cine va câştiga alegerile din toamnă.

Frământările politice, un război împins la extrem între Opoziţie şi Putere, cine cu cine şi împotriva cui, toate acestea îi interesează mai mult pe membrii de partid şi pe analiştii de talkshow. Pe oamenii de rând îi interesează măsurile foarte concrete care pot ajuta o Românie a tuturor.

Intrat în plenul camerei cu o ameninţare de decapitare politică dacă nu va creşte salariile şi pensiile până în luna mai, noul premier a plecat de acolo nu cu unul ci cu două programe de guvernare, unul moştenit de la Emil Boc iar celălalt sugerat de adversarul lui Boc, Victor Ponta. Interesant este că cele două programe nu sunt deloc incompatibile, pot fi negociate cu calm şi responsabilitate pentru ca reunite în unul singur să poată elimina riscul de derapaj economic al acestui an electoral.

Într-un fel ciudat Ponta a făcut acelaşi pas pe care l-a mai făcut şi mentorul său Adrian Năstase în anul 1999, atunci când premierul Mugur Isărescu a iniţiat scăderea TVA. Erau şi atunci vremuri grele, bugetul nu avea de unde, FMI-ul era şi atunci călare pe guvernul României, dar Isărescu a forţat o relaxare fiscală infimă, mai mult pentru a da un semnal. Ea avea să fie continuată apoi de premierul Adrian Năstase, un om care a avut abilitatea să nu îşi facă un duşman din Isărescu.

Nu este clar dacă Ponta nu şi-a riscat el însuşi capul prin această mişcare, dar este primul gest matur al unui politician care arată că poate înţelege că lumea nu se termină anul acesta şi nici nu va începe abia după venirea sa mesianică la putere.