Economisirea afectează consumul

de Moise Guran

N-aş fi crezut că Mugur Isărescu ar putea declara vreodată că accelerarea economisirii este periculoasă. Guvernatorul BNR sugerează nici mai mult nici mai puţin decât că românii nu mai vor să dea bani pe salam pentru că băncile îi momesc cu dobânzi prea mari la depozite. Bine, n-a spus chiar aşa, dar nemulţumirea lui Mugur Isărescu este legată de faptul că, în ciuda scăderii dobânzii de referinţă operate de BNR, cererea internă nu a reuşit să crească semnificativ. Atâta doar că statistica oficială arată în continuare faptul că cetăţenii României nu se abţin de la haine şi încălţări de la suedezi, nu se abţin de electronice de la chinezi şi telefoane mobile de la toată lumea. În schimb scad vânzările de produse alimentare ceea ce induce oarecum logic concluzia că de acolo vin cele mai multe economii. Aşadar să o spunem cinstit – creşterea depozitelor populaţiei cu circa un miliard şi jumătate de euro numai în anul 2011 nu poate fi un lucru rău.

Românilor li s-a cerut să strângă cureaua şi uite, exact asta au făcut. Şi la propriu şi la figurat. Faptul că bancherii atrag bani de la populaţie cu dobânzi mari, este problema bancherilor, nu a cetăţenilor. Pe de altă parte faptul că BNR nu găseşte pârghii pentru a-i forţa pe bancheri să plaseze banii românilor înapoi în economie sub formă de credite, este mai de grabă problema BNR decât a bancherilor.

În altă ordine de idei, pentru închiderea unui ciclu de criză nu este suficientă doar schimbarea comportamentului populaţiei, mai este nevoie să înveţe ceva şi lumea financiară.

Da, români care înainte de 2008 nu înţelegeau ce sens are să pui bani de o parte când poţi să-ţi iei instant orice făcând un credit, se duc acum lunar cu suta de lei la bancă pentru a-şi securiza viitorul. Problema lui Mugur Isărescu nu este asta. Problema noastră a tuturor este că preţioşii noştri bancheri n-au învăţat din această criză cum să coboare din vârful lanţului trofic, din poziţia de prădători supremi ai lumii financiare, pentru a îndeplini un scop social mult mai util. Creditul este probabil cel mai important lubrifiant al motoarelor unei economii, iar Isărescu mai are puţin şi le scrie bancherilor un manual de utilizare al acestui lubrifiant.