PREMIERUL EMIL BOC A DEMISIONAT. IN DIRECT

UPDATE

Demisia intempestivă a premierului Emil Boc dă naştere unei crize politice care putea fi evitată. Foarte probabil Opoziţia forţează anticipatele conştientă de faptul că acum, mai mult decât mai târziu, are şanse de a se căţăra mai sus pe valul de nemulţumire îndreptat împotriva actualei puteri.

Acelaşi raţionament, dar întors pe dos, a stat probabil şi la baza intenţiei celor de la Putere de a amâna alegerile locale prin comasarea ce s-a dovedit a fi neconstituţională.

Democraţia veritabilă nu înseamnă schimbarea regulilor indiferent de pretext, ci exersarea lor până intră în genele oamenilor, până când atât alegătorii cât şi politicienii ajung să respingă orice derapaj ce ar putea aduce atingere regulilor de succesiune politică. O democraţie veritabilă se apără astfel singură de extremişti, de dictatori şi, o să râdeţi, chiar şi de politruci.

În România scârba de politică şi de politicieni a ajuns la cote atât de înalte încât nici un om care are un prestigiu de apărat nu intră în această cloacă.

Bine, bine, o să întrebaţi, dar dacă nimeni nu vrea să intre în politică atunci care este şansa României de a-şi găsi lideri mai buni decât cei de acum?

Mesia nu se naşte pe la talkshourile de seară, iar dacă vroia un tehnocrat în locul său, Emil Boc şi partidul său ar fi trebuit mai întâi să îl propună, să stea de vorbă cu Opoziţia şi abia apoi să pună Guvernul pe pilot automat.

Dar atunci nu s-ar mai fi născut o criză.

Este surprinzător cât de naiv au muşcat liderii Opoziţiei această nadă sărind imediat la Anticipate. Ei vor respinge orice nominalizare, uitând că ceea ce îi interesează pe români nu este neapărat să aducă actualele partide din Opoziţie la Putere ci să găsească un lider care să conducă ţara. Ponta şi Antonescu riscă. Lor li se va reproşa perioada de instabilitate politică în care tocmai am intrat. În acest scop probabil că primul premier nominalizat nu va reuşi să treacă de parlament.

Abia la a doua nominalizare, atunci când liderii Opoziţiei vor avea sentimentul că sunt atât de aproape de mult doritele anticipate vor primi o lovitură politică gravă şi greu de evitat. Valul de nemulţumire te poate ridica sau te poate înneca. Totul este să vezi exact ce vor oamenii.

Moise Guran