Şah prin deschidere
de Moise Guran
Una dintre cele mai periculoase mişcări dintr-un joc de şah este atunci când un jucător reuşeşte să atace o piesă importantă cu un pion care deschide în acelaşi timp culoarul unui nebun care atacă regele. Şah prin descoperire se numeşte şi este situaţia în care un banal pion poate captura o regină.
Fix pe 1 februarie 2012, minerii de la mina Lonea au intrat în grevă cerând majorarea sporului de periculozitate cu 100 de lei. Ministerul Economiei s-a înţeles în acest sens acum două săptămâni cu sindicatele şi acest spor ar trebui să intre în vigoare de la 1 februarie şi să se plătească, firesc în luna martie. Şi totuşi, fix pe 1 februarie, minerii au intrat în grevă, anticipând cumva faptul că statul nu se va ţine de cuvânt.
Dacă vi se pare ciudată această mişcare în anticipare, mai aflaţi că cei de la Compania Naţională a Huilei fac mari presiuni pentru includerea acestei companii într-un mamut energetic care ar obliga astfel câteva termocentrale să cumpere huila din Valea Jiului care este cam cu 40-50% mai scumpă decât cărbunele adus din Polonia de exemplu.
Şefii minerilor au un interes de a salva astfel compania în condiţiile în care ea nu poate face concurenţei externe. În acelaşi timp, o serie de oameni cu gulere mult mai albe decât ale minerilor au un interes în crearea unei noi companii energetice, căci astfel li se deschide posibilitatea unor noi contracte cu energie.
Dacă toate aceste interese ar fi puse pe o tablă de şah, greva intempestivă a minerilor de la Lonea ar putea semăna cu un atac prin deschidere.
Minerii sunt doar pioni în acest joc dar ei deschid atacul din umbră, mult mai periculos, al unor nebuni ce aşteptau demult o vulnerabilitate politică.