UN ŞUT ÎN FUND A FOST UN PAS ÎNAINTE
de Moise Guran
Cam aşa poate fi caracterizată şi situaţia autorităţilor judeţene de la Cluj. Acestea au avut o experienţă destul de neplăcută cu Nokia dar nu au căzut pe burtă în urma acestui şut ci s-au străduit din răsputeri să valorifice infrastructura excelentă în care au băgat zeci de milioane de euro pentru compania finlandeză.
Ceea ce a rezultat apoi a fost o adevărată competiţie între companii de talie mondială pentru preluarea fabricii Nokia. Este posibil ca episodul cu blocarea conturilor Nokia de către Fisc, în toamnă, să fi fost o tentativă de a influenţa negocierile pe care chiar compania finlandeză le ducea pentru vânzarea fabricii.
Ceea ce ştim cu certitudine azi este că la două zile după ce Nokia a anunţat că a bătut palma cu italienii de la DeLonghi autorităţile judeţene au recunoscut că şi ele au bătut palma cu cineva, cu nemţii de la Bosch.
De prin septembrie anul trecut, încă înainte de anunţul de ducă al Nokia, nu mai era un secret pentru nimeni faptul că Bosch vroia să facă o fabrică la Jucu.
Atâta doar că înţelegerea dintre clujeni şi nemţi mai aşteaptă un aviz de la ministerul de Finanţe. E semn bun. Asta înseamnă că şi acestora clujenii vor să le acorde facilităţi fiscale, cum au făcut şi cu Nokia, dar mai înseamnă ceva – dacă italienii au pus mâna pe fabrica Nokia, nemţii îşi vor face propria fabrică, una de componente electronice pentru turisme scumpe. Au vreo 60 de milioane de euro pentru asta, investiţie nouă, într-o perioadă în care nu prea mai face nimeni investiţii.
Poate că uneori în viaţă succesele sunt mai puţin utile decât eşecurile. Victoria îţi moaie voinţa, înfrângerea te mobilizează.
După succesul cu Nokia din 2008, clujenii n-au mai fost în stare să aducă şi Mercedes la Jucu. După eşecul cu Nokia din 2011, au reuşit să aducă DeLonghi, Bosch şi au reluat discuţiile pentru atragerea unui mare producător auto.