Crăciun optimist


de Moise Guran

Dacă în acest sfârşit de an gălăgia proorocilor crizei internaţionale, globale sau cosmice vi se pare mai mare decât anul trecut, câteva cifre dau comercianţilor din România motive pentru un optimism rezervat în legătură cu boom-ul sărbătorilor de iarnă.

Clar acest Crăciun va rămâne departe de vremurile bune ale comercianţilor, când vindeau în decembrie cam de zece ori mai mult decât într-o lună normală. Totuşi, consumul este în uşoară creştere şi mai mult ca sigur românii vor cheltui mai mulţi bani decât au făcut-o în luna decembrie a anului trecut. Fluxurile de euro de la căpşunari către familiile lor din ţară sunt şi ele în uşoară creştere, chiar dacă sunt nu fac încă nici cât o treime din cât făceau pe vremea când Spania nu ajunsese la un şomaj de 20%.

Pe la casele de schimb valutar se simte deja o ofertă mai mare de euro şi probabil săptămâna viitoare va creşte numărul celor veniţi să schimbe banii trimişi acasă de rudele din străinătate. În plus de la 1 ianuarie Moş Isărescu le schimbă domnilor bancheri normele de contabilitate bancară, iar asta le va lăsa un plus de valută ce probabil se va simţi şi el în piaţă.

Una peste alta în decembrie vor intra probabil peste un miliard de euro suplimentar la vânzare şi asta ar trebui să mai preseze cursul spre 4,30 lei pentru un euro. Săptămâna asta se încheie cu un curs de 4,34, dar săptămâna viitoare speculatorii şi frisoanele date de diverse ştiri bombastice venite dinspre Europa ar trebui să conteze mai puţin decât oferta comercială de valută din piaţa valuară de la Bucureşti. Este probabil doar o pauză, dar una bine meritată după mai bine de o jumătate de an în care leul a rezistat totuşi bine presiunilor de creştere a euro. De la minimul de 4,10 lei pentru un euro de la sfârşitul lui aprilie şi până astăzi cursul a crescut cu aproximativ şase procente.