200 de milioane de la Europa

După cinci luni de verificări şi răsverificări Comisia Europeană a fost de acord să reia plăţile către România pentru programele regionale operaţionale. Ca urmare, până la finalul acestui an, firmele din România vor primi 200 de milioane de euro, o sumă importantă având în vedere foamea de bani din această perioadă.

Până la urmă palma primită în vară de către autorităţile române a fost un lucru pozitiv. Din fericire europenii au sesizat la timp potenţialul pe care îl avem noi, ca ţară, să ne facem rău singuri. Proiectele cu fonduri europene se pot licita şi aloca la fel ca orice şpagă politică. Un drum asfaltat în dorul lelii sau la suprapreţ cu un client de partid rămâne bun asfaltat, dar dacă la un moment dat Comisia vine şi te găseşte cu nereguli bugetul statului este cel care suportă paguba.

Acest mecanism, construit pe premisa că autorităţile naţionale n-ar avea interesul să jegmănească bugetul statului, putea pica în România acestor ani ca o adevărată catastrofă. Politicienii noştri îşi fac singuri portiţe de muls bugetul iar frânele europene ar fi fost adevăraţi stimuli pentru ei.

În momentul în care programele doamnei Udrea au fost stopate şi luate la verificat, atotputernica doamnă ministru s-a simţit ofensată. După ce Cotroceniul l-a impus pe Leonard Orban ca un fel de supracontrol peste ministerul Elenei Udrea aceasta a remis un comunicat în care preciza că ea însăşi a găsit neregulile şi a cerut remedierea lor. Orgoliul doamnei ministru fusese deja lezat, dar asta nu mai contează acum. Ceea ce contează cu adevărat este ca în anul 2012 orgoliul Elenei Udrea să depăşească gradul bun de absorbţie din acest an. Investiţiile bugetate de Finanţe se bazează în mare măsură pe asta. Încă mai avem de luat vreo 15 miliarde de euro de UE şi depinde doar de noi să folosim aceşti bani.