BNR atacă pe flancuri

de Moise Guran

Rareori Nicu Cinteză de la BNR face o declaraţie publică fără a avea un interes. În caz că nu ştiţi cine este, Nicolae Cinteză este pitbull-ul de pază al sistemului bancar şi, în acelaşi timp, unul dintre puţinii oameni în care Mugur Isărescu are încredere deplină. Cinteză a declarat că în multe cazuri bancherii din România şi-au omorât clienţii, sau erau pe punctul să îi omoare, transferându-le în rate costuri cu care oamenii nu aveau nicio treabă.

Pentru cunoscători acesta este un mârâit. Nu mai vorbeşte bonomul Isărescu – omul care îţi lasă impresia politicoasă că te va respecta dacă îi apreciezi vinul fără să-i pătezi faţa de masă – BNR comunică acum prin Nicu Cinteză care era oricum spaima bancherilor.

Ce a vrut să fie acest semnal? Păi nu este chiar complicat. Banca Naţională a României a scăzut dobânda la lei şi a lăsat clar de înţeles că va continua să o scadă. Asta pentru a-i convinge pe bancheri să facă şi ei acelaşi lucru, pentru a-i forţa astfel să vină în întâmpinarea nevoii de finanţare a economiei, mai ales că românii sunt într-o stare de proastă dispoziţie financiară, în care preferă mai de grabă să stea pe bani decât să îi cheltuiască. Cinteză a mărturisit că BNR a mers atât de departe încât la două bănci a solicitat închiderea unor sucursale ce aduceau pierderi majore. Asta pentru că bancherul din România nu îşi asumă pierderea ci o transferă clientului bun platnic prin dobânzi şi comisioane. Acesta este reversul medaliei pe care BNR îl arată bancherilor. Primul mesaj este că cei de acolo şi-au cam pierdut răbdarea iar dacă dobânzile nu vor scădea în mod real se vor trezi cu Nicu Cinteză venit în control să le facă restructurare.