Războiul româno-habsburgic


de Moise Guran

Băncile austriece par a se fi legat la cap fără să le doară. De teama unei scăderi de rating care le-ar fi mărit dobânzile de finanţare, autorităţile din această ţară au cerut limitarea finanţărilor către subsidiarele din est. Preşedintele României a reacţionat destul de dur amintindu-le cam printre dinţi austriecilor că ne-au condiţionat intrarea în UE de privatizarea băncilor de stat. Ca din întâmplare, din trei bănci mai mari, austriecii au luat două. Tot ca din întâmplare vânzarea BCR către Erste s-a făcut într-o perioada în care Austria deţinea preşedinţia Europei. Situaţia este deja tensionată între autorităţile române şi cele austriece şi să vedeţi cum s-a ajuns în mod stupid la asta.

Problema mare pe care o au austriecii o au de fapt cu Erste. Această bancă nu are însă nici o problemă cu subsidiara din România. A anunţat recent o problemă din cauza unor investiţii speculative făcute în urmă cu vreo patru ani. Vă spuneam atunci că Erste, banca cea cuminte şi devreme acasă s-a dovedit că are ceva schelete în dulap. Imediat Raiffaisen, cealaltă mare bancă austriacă de la noi s-a grăbit să anunţe că ea nu are.

Apoi tot Erste a anunţat şi câteva probleme cauzate de legislaţia haiducească din Ungaria şi, foarte probabil, aceasta este cauza pentru care autorităţile de la Viena au cerut limitarea finanţărilor pe ţările din est. Prostia acestui anunţ este că bagă în mod nederept, şi chiar stupid, România şi Ungaria în aceeaşi oală deşi, culmea, Erste a tras profituri uriaşe din România mai ales prin creditarea intragrup a BCR la dobânzi deloc mici. Deja e ca la Radio Erevan. Nu i s-a luat ci i s-a luat. Şi pentru ca absurdul să fie complet, şeful Raiffaisen de la Viena a anunţat la fel de general că banca nu va putea continua activitatea pe toate pieţele din est pe care este acum, exact în momentul în care şeful de la Bucureşti spunea că nu are nevoie de finanţare externă şi că se va descurca fără probleme.

Dacă mai auziţi pe la televizor cuvântul contagiune să ştiţi că el se referă exact la acest tip de haos.