Angela între Băse şi Core. Core Eurozone …

de Moise Guran

În vreme ce Banca Naţională bagă euro cu lopata în piaţă ca să ţină cursul leului pe loc, preşedintele Traian Băsescu a dat o fugă până la Berlin pentru o consfătuire cu Angela Merkel şi cu preşedintele Germaniei Cristian Wulff. Contextul este extrem de complicat căci în vreme ce Europa scârţâie din toate încheieturile sub loviturile primite de Italia, din partidul doamnei Merkel ies la iveală planurile unei noi zone Euro, una din care nu ar mai face parte decât ţările care vor sau pot să ţină pasul cu Germania. Astea ar fi Franţa, Austria, Benelux şi Finlanda. Deci fără Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Grecia, of course.  Am văzut o hartă de asta pe Bloomberg, iar peste premianţi scria Core Eurozone.

În timp ce colegii doamnei Merkel refac hărţile,  cancelarul vorbea  de mai multă Europă, nu de mai puţină Europă, sugerând o extindere a zonei euro.

Dacă n-aţi înţeles nimic din acest şir de declaraţii contradictorii, staţi liniştiţi, nimeni nu mai înţelege. Acesta este contextul în care preşedintele României s-a întâlnit cu o doamnă Merkel nedormită şi poate ameţită după atâtea consultări şi mesaje nocturne.

Băsescu i-a zis că noi vrem în euro în 2015… dar să nu râdeţi de noi. Iar doamna a spus … noi vă respectăm că vreţi în euro în 2015. Calm şi rece ca o fată bogată care primeşte cu politeţea sângelui albastru un peţitor jerpelit.

Pentru că nici el nu se simţea în largul lui, Băsescu a zis hăhă (dar nu era hăhăitul lui:) iar după aia s-a dus la Deutsche Bank.

Cea mai mare bancă germană a organizat special pentru vizita lui Băsescu o conferinţă cu oamenii de afaceri germani. Deutsche Bank a dat târcoale multă vreme României dar nu a intrat până acum pe piaţa noastră. A cochetat chiar şi cu privatizarea BCR acum cinci ani dar a renunţat pentru că pur şi simplu se aştepta să ia pe mai nimic din România o bancă doar pentru că numele său era Deutsche Bank. Aceeaşi mentalitate de sânge albastru ca şi în cazul Merkel, numai că de data asta Deutsche este peţitorul. Te aştepţi şi la un viol dar în situaţia de faţă important este să ne ia fata de pe cap. Mai ales dacă este grecoaică şi are burta mare de câte credite impotecare o fi dat.

Recent Deutsche a refuzat orice fel de ajutor pretinzând orgolios că nicht probleme cu criza. Probabil aşa şi este. În acelaşi timp presupunând că ar dori să cumpere o bancă fie şi din România, iar în acest moment chiar sunt vreo câteva foarte ieftine, nici n-ar mai fi putut face asta dacă ar fi primit bani de ajutor de la contribuabilul german, nu?

Între vizita lui Traian Băsescu la Berlin, intenţiile celor de la Deutsche Bank şi calmul cu care Isărescu ţine euro îngheţat la 4,35 de lei nu se poate face nicio corelaţie directă. Dar se pot face multe speculaţii. Hai, băgaţi şi voi!