Inflaţie 2% în martie?

de Moise Guran

Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că, pe modelele de calcul ale BNR, rata inflaţiei va coborî până la 2% în luna martie, urmând ca apoi să crească uşor. Calculul celor de la BNR sună oarecum logic dar argumentele sunt mai de grabă valide din punct de vedere aritmetic decât sociologic.
Să urmărim împreună două produse cu imapct mare în indicele preţurilor: pâinea şi ţigările.

În iulie 2010, când guvernul Boc a umflat TVA-ul ţigările s-au scumpit instant. La fel ca ele şi alte produse. Aceasta a fost ceea ce numesc cei de la BNR runda întâi a efectelor creşterii TVA-ului. Cum secerişul era în toi, grâul de exemplu nu avea cum să se scumpească, şi nici pâinea. Toamna lui 2010 a adus ca de obicei recolte şi alimentele iar nu s-au putut scumpi. Însă până de Crăciun exportatorii umflaseră Constanţa, barjele cu grâu porniseră către diferitele colţuri ale lumii, Rusia îşi limitase exporturile şi, deşi la noi nu era criză de grâu, preţurile au început să se mişte. Din toamna lui 2010 şi până în martie 2011, preţul grâului s-a dublat, pâinea s-a scumpit, cartoful se vindea la preţ de trufe, iar cei de la BNR au numit asta efectul de runda a doua al creşterii TVA-ului.

Oare? Chiar aşa stăteau lucrurile?

A fost mai de grabă un efect al scumpirii alimentelor pe plan mondial decât al creşterii din vară a TVA-ului. Partea interesantă este că atunci când spune că în martie 2012 inflaţia va ajunge la 2%, guvernatorul Isărescu pierde din vedere faptul că piaţa noastră agro-alimentară este una extrem de speculativă.

Sunt vreo câţiva băieţi care s-au obişnuit să scoată an de an profituri cuprinse între 50 şi 100%. Ei nu sunt afectaţi de scăderile de preţuri la alimente din ultima perioadă. Aceşti oameni sunt anti-ciclici, aşa cum guvernul României nu înţelege să fie.

Altfel spus, în această perioadă cu preţuri mici, ei nu vând ci cumpără. Tot ei sunt cei care ţipă apoi pe la televizor că se scumpeşte mâncarea pentru că, aţi ghicit, au de vândut. O vor face exact în februarie-martie atunci când Isărescu crede că inflaţia va ajunge la 2%. Şi când, observând că s-a înşelat, guvernatorul o să se supere din nou pe televiziuni, care aduc tot felul de ciudaţi să influenţeze preţurile.