Papandreu şi-a făcut hara-tziki

de Moise Guran

Senzaţională mişcarea cu referendumul făcută în această săptămână de premierul grec Georgios Papandreu! Domul Papandreu a pus pe jar Europa, i-a cauzat căderi de calciu bunicuţei Merkel şi pumni în masă lui Nikolas Sarkozy dar reacţia acestora a fost ceea ce probabil şi-a şi dorit premierul grec din capul locului – o găleată de apă rece aruncată peste minţile înfierbântate ale grecilor săi.

Delicaţi din fire, să nu sperie pieţele, europenii s-au străduit tot timpul să nu folosească prea multe cuvinte mari, să nu vorbească despre falimentul Greciei sau despre ieşirea sa din zona Euro. Să nu ameninţe, să nu forţeze…
Nici Papandreu nu a făcut-o, dar atunci când a venit cu proiectul de referendum, europenii au sărit din papucii lor catifelaţi şi le-au spus grecilor verde în faţă – vreţi referendum? Atunci întrebaţi-vă la referendum şi dacă mai vreţi să rămâneţi în EURO!

Hait! trebuie să-şi fi zis grecul simplu ce fugărea cu pietre un scutier prin piaţa Sintagma, la asta nu m-am gândit! Eu vroiam doar să nu îmi plătesc datoriile aşa cum am mai făcut şi altă dată… iar europenii ăştia răi vor să îmi ia euro. Nu se poate altfel? Nu, nu se poate s-a oţărât bunicuţa Merkel. Şi de atunci brusc grecul s-a răzgândit.

Ziua de ieri a fost una în care Grecia a părut că vrea să se sinucidă. Aşa a titrat foarte inspirat un ziar. Da, premierul Papandreu este cel care l-a adus pe grec la marginea unei prăpăstii şi i-a spus, ei ce zici, facem un referendum. Tu decizi dacă sari sau nu. Desigur, grecul de rând nu-l va ierta pe Papandreu pentru asta. Probabil până luni el nu va mai fi premier. Un guvern de uniune naţională va scoate Opoziţia din Piaţa Sintagma şi o va aduce la responsabilitate guvernării, iar anarhiştii de principiu vor pierde adeziunea grecilor normali la cap.

Papandreu s-a sinucis din punct de vedere politic cu acest referendum- cacealma, dar sinucigaşul Papandreu a salvat în acelaşi timp Grecia de la sinucidere.