SuperMario a tăiat dobânzile


de Moise Guran

Banca Centrală Europeană a decis să taie prin surprindere dobânzile la EURO. Dacă în privinţa tăierii de dobândă anunţate de BNR surpriza a fost legată mai degrabă de timing, căci argumentul inflaţiei scăzute era clar, în cazul dobânzii la euro surpriza este uriaşă. Asta pentru că în Germania, cea mai mare economie europeană, presiunile de creştere a inflaţiei sunt clare.
Şi totuşi BCE a tăiat dobânzile după ce la începutul anului le-a crescut. Indecizia politică a contaminat se pare şi decizia europeană căci singurul sens al tăierii dobânzilor în zona euro ar fi ieftinirea finanţării Italiei şi Spaniei, acum când nu se ştie foarte clar dacă grecii mai rămân sau nu cu moneda unică.

În acelaşi timp, o instituţie serioasă aşa cum este o bancă centrală, nu îşi permite să se joace cu dobânzile în sus şi în jos. Atunci când decide o tăiere după ce a operat o creştere a dobânzii, BCE semnalizează faptul că urmează o perioadă de ieftinire a banilor.

Şi aşa era neclar cum va stăpânii Europa inflaţia în cazul în care BCE va tipări bani pentru diferitele acţiuni de salvare, acum, cu această acţiune, banca centrală europeană pare a fi ridicat steagul alb – inflaţia nu mai contează! Dar stabilitatea monetară este Biblia Germaniei şi a zonei euro. Ce altceva a devenit aşa important dintr-o dată?

Poate faptul că dacă s-ar împrumuta azi Italia, ar trebui să plătească o dobândă mai mare decât un cetăţean dintr-o Românie pârlită care aplică pentru un credit ipotecar. Apropo, vrem nu vrem, vestea este bună şi pentru noi. Dar a devenit de acum clar că după Grecia, Italia a intrat în colimatorul speculatorilor. BCE-ul nu poate face ordine în cămara lui Berlusconi, nu poate micşora riscul Italiei dar poate ieftini banii influenţând euriborul. Problema acestei soluţii este că ea nu va funcţiona la ieftinit. Decât dacă nu cumva există un plan să nu mai rămână în zona euro decât Germania.