BNR a tăiat dobânda

de Moise Guran

Banca Naţională a surprins băncile cu decizia de scădere a dobânzilor, mai ales pentru că nimeni nu se mai aştepta la asta. Mai la toamnă, a spus Isărescu prin vară când se ieftineau toate produsele agricole, dar când la televizor apare din două în două ore câte unul care vede permanent scumpiri, începe să devină neverosimil faptul că cei de la BNR cred cu totul altceva.

În afară de preţul cartofilor din Obor, de această dată cei de la BNR ar fi putut să mai ţină cont de ceva când au luat decizia de dobândă – cursul euro/leu. În ultima lună şi jumătate euro a crescut permanent iar ultimele date arată că BNR a cheltuit sute de milioane dacă nu chiar peste un miliard pentru frânarea creşterii euro.

Ce-i drept, la noi cursul a crescut cu doar vreo două procente, în vreme ce la polonezi cursul a urcat şi a coborât cu peste 10 procente, iar la unguri deja euro a luat în ultimele luni cam 20%.

BNR putea decide să nu scadă dobânda la lei, de teamă că în aceste momente grele pentru Europa, niscai speculatori veroşi, sau poate doar niscai bancgeri panicaţi, ar putea împrumuta lei ca să cumpere euro din România. Ei, şi ce, dacă rămânea dobânda mai mare cu 0,25%, acest scenariu de atac speculativ nu mai reprezenta un risc? Riscul face parte din filozofia vremurilor cu care trăim, am început să învăţăm să îl respirăm şi să trăim cu el.

În plus Isărescu nu va mai umbla la dobânzi până prin ianuarie şi această scădere de acum reprezintă doar un semnal pentru economia reală din România. Pentru micul patron de la noi Grecia este o poveste de la televizor. Se uită la ea când nu se uită nevastă-sa la telenovele. Creditul de la bancă şi dobânda pe care o plăteşte ca să-şi finanţeze afacerea sunt mult mai aproape şi mult mai palpabile. Mesajul celor de la BNR pentru patronul din România este – vezi-ţi de treabă, nu te lăsa afectat de nebunia generală!