Un moment complicat

de Moise Guran

În aşteptarea unei decizii la nivel european, Banca Naţională a României pare a fi luat discret sub control pieţele valutară şi monetară. Momentul este apăsător iar nervozitatea preşedintelui Traian Băsescu este justificată. Guvernul României se căzneşte de un an să împrumute de pe piaţa liberă şapte miliarde de euro. De atunci şi până acum costurile acestui tip de creditare s-au dublat. Nu, nu din cauza României. De fapt în acest moment ţări mai dezvoltate, cum ar fi de exemplu Ungaria, se împrumută la un cost mai mare decât ţara noastră.

Europenii au problemele lor iar Băsescu îi acuză degeaba. Nu le pasă de România nici cât de Grecia, căci România nu este în zona euro şi nici nu îi ajută, nici nu îi încurcă.

Guvernanţii nu lasă să treacă prea multe informaţii dincoace de uşile lor închise. Dar nervozitatea lor se simte şi ne putem aştepta la ce este mai rău.

Dacă statul nu vrea să mai accepte să plătească dobânzi mari la creditele de pe piaţa liberă nu are prea multe variante. Poate tăia abrupt cheltuielile bugetare pentru a aduce deficitul pe zero. Dacă alege să taie din numărul bugetarilor, şomajul poate sări temporar la 10% şi chiar peste. Dacă alege să taie din investiţiile publice, şomajul tot creşte, dar el va veni din mediul privat şi va fi unul structural şi de durată.

O altă variantă ar fi ca România să acceadă bani de la FMI. Tehnic, acordul este în desfăşurare şi, coincidenţă sau nu, cele 3,5 miliarde pe care FMI le pune la dispoziţia ţării noastre fac fix cât deficitul bugetar de anul viitor. Dar banii nu ajung la buget ci la BNR. De acolo Isărescu emite lei, leii ajung în bănci, băncile creditează economia şi guvernul, iar Isărescu poate retrage leii din piaţă prin vânzarea valutei venite de la FMI în cazul din ce în ce mai probabil în care o bancă sau mai multe retrag fonduri din România.

Pare simplu, dar este probabil cel mai complicat moment din ultimii trei ani.