Cum să furi bani europeni

de Moise Guran

După arestarea şefului cel mare de la Forţele de Muncă te-ai fi aşteptat ca procurorii DNA să dezvăluie cum acesta lua şpagă de la şomeri ca să le vizeze carnetele de muncă. După ce a apărut informaţia că lua şpagă de fapt de la proprii angajaţi, tot nu s-a întrebat nimeni de ce ar da nişte oameni care au salarii de 1200 de lei şpagă ca să rămână pe funţiile respective. Şi dacă ar da, cum ar strânge ei 20 de mii de euro pe lună pentru şeful cel mare de la Bucureşti? Adică de unde ar avea atâţia bani, că doar nu din salariul lor de 300 de euro pe lună?

Mă tem că scandalul de la Ministerul Muncii iar a explodat timpuriu. A picat peştele cel mare o să spuneţi, în fond Silviu Bian, şeful Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţelor de Muncă are rang de secretar de stat… Există ceva dincolo de acest peşte mare. Înclin să cred că da, există, iar şeful Agenţiei, chiar cu rang de secretar de stat este doar un politruc de la partid, pus acolo cu sarcini clare privind colectarea unor fonduri.

De când UE ne dă bani inclusiv pentru masajul antistres al persoanelor care nu mai au loc de muncă, au apărut numeroase firme care exact cu asta se ocupă – îi învaţă pe şomeri cum să-şi schimbe meseria, cum să nu se lase doborâţi de greutăţile vieţii sau cum să se reintegreze în absolut. Probabil multe dintre aceste firme au activităţi serioase şi utile, dar bani de la UE nu primesc chiar toate. Primesc doar cele aprobate de autorităţile române.

Pe de altă parte, o dată ajunşi în conturile firmei beneficiare banii de la UE nu prea pot fi scoşi oricum şi trasformaţi în şpagă, aşa că de cele mai multe ori un delegat al sistemului este angajat acolo. Probabil cei de la DNA ar trebui să verifice urgent câţi dintre foştii angajaţi ai ANOFM s-au suspendat din posturi pentru a lucra la astfel de firme.