Şmecheria Apple împrumutată de Google

de Ionuţ Văcaru

Google Plus e ca pasărea Phoenix. Renaşte din propria cenuşă… pe care şi-o toarnă singur în cap. Un băiat, pe numele lui Steve Yegge a scris pe contul său de Google Plus, că tocmai Google Plus, reţea de socializare la construcţia căreia a lucrat el personal, este “o reacţie tardivă şi jalnică la Facebook”. Acum există două variante. Fie băiatul este prost, ceea ce mă îndoiesc, căci dacă ar fi fost prost nu ar fi ajuns să lucreze la Google, fie a fost pus tocmai de Google să scrie acea postare.

Mă rog, cică ar fi publicat acele critici din greşeală. Mai dă-o-ncolo de greşeală! Nu spune o regulă de bază a socializării on-line că, dacă scrii porcării pe internet e posibil să le vadă şefii tăi? Cum poate un om care lucrează în industria socializării on-line să facă o greşeală din asta? Şi în plus, când scrii porcării despre o companie mare, nu numai şefii ajung să le citească, ci chiar şi presa. De fapt, cel mai probabil asta e toată şmecheria din spatele postării pline de acid a angajatului de la Google. Din câte se pare, traficul pe reţeaua Google Plus a scăzut cu 60% în ultimele săptămâni, căci oamenii care şi-au făcut cont şi-au dat seama că prietenii lor nu prea sunt pe acolo. Multă lume care are cont pe Facebook nu are cont şi de Google Plus. Multă lume nici măcar nu ştie ce e Google Plus. Aşa că probabil Google a fabricat acest incident precum vedetele uitate de presa de scandal – ca să se vorbească despre el.

E şmecheria pe care a brevetat-o Apple în momentul în care îşi punea angajaţii să uite iPhone-uri nelansate încă prin baruri.

Dar iPhone-ul uitat era întotdeauna ceva nou, pe când Google Plus chiar este o reacţie tardivă la Facebook. Asta pentru că Facebook s-a dezvoltat organic, crescând încetul cu încetul, acaparând unul câte unul studenţii marilor universităţi, americanii de rând şi apoi utilizatorii din întreaga lume. Plus a încercat să câştige utilizatori bazându-se pe notorietatea globală a Google, care este un motor de căutare.

Din câte văd, nu prea i-a ieşit.